Kárpát-medence útikönyv
Torockói-hegység - Kárpát-medence útikönyv

Torockói-hegység

A Torockói-hegység földrajza, rövid leírása:

Az Erdélyi-szigethegység keleti, tehát az Erdélyi-medencére néző részén helyezkedik el, nagyjából észak-déli irányban, mintegy 70 km hosszan.
A hegység megjelenése, kinézete rendkívül egyedi, szinte bármelyik részén járunk, egyértelmű, hogy a Torockói-hegységről van szó. Jellegzetessége, egyedi megjelenése a hegység anyagát adó mészkőnek köszönhető, ami helyenként eléri a 400-700 méteres vastagságot. Ez a mészkő tette lehetővé azt is, hogy számtalan természeti látnivaló gazdagítja, az ide látogatót hatalmas sziklák, szorosok, hasadékok, búvópatakok, barlangok fogadják.

 

A Tordai-hasadék bejárata kelet felől

 

A Bihar-hegység után a második leggazdagabb terület karsztjelenségekben. Míg a Bihar- és a Királyerdő-hegység főleg belső-, azaz endo-karsztjelenségekkel büszkélkedhet, addig a Torockói-hegység főleg külső, azaz exo-karsztjelenségekkel: szurdokvölgyekkel, sziklaszorosokkal, hasadékokkal vonzza a különleges élményre váró idelátogatókat.

 

Hatalmas mészkősziklák a Torockói-kőközben

 

Növényzete és állatvilága változatos, de ezen belül is kiemelkedik a Tordai-hasadék a maga 997 növényfajával és ritkaságaival. Az állatok közül leggyakrabban vaddisznóval és őzzel lehet találkozni, de előfordulhat medve és farkas is, emellett a hegység madárvilága is gazdag.
Számtalan természetvédelmi területtel büszkélkedhet, ezek közül talán a legismertebbek a Tordai-hasadék és a Torockó fölé tornyosuló Székelykő.

Források:
Wikipedia: Erdélyi-középhegység
Turistautak.hu: Torockói-hegység rövid leírása
A Torockói-hegység északi része és a Tordai-hasadék (DIMAP térkép)

Látnivalók a Torockói-hegységben:
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció