Kárpát-medence útikönyv
Tapolcai-medence - Kárpát-medence útikönyv

Tapolcai-medence

Fekvése, megközelítése:

A Tapolcai-medence a Balaton-felvidéken, a Balaton nyugati részétől északra, a Keszthelyi-hegység és a Déli-Bakony között elhelyezkedő területen fekszik. Megközelíthető a Balaton északi oldalán haladó 71-es, a Sopron és a Balaton közötti 84-es, illetve a Veszprémtől Tapolca felé vezető útról.

Tapolcai-medence

A Tapolcai-medencéről:

A medence belső területének legmagasabb pontja a Badacsony 438 méteres magasságával, míg a peremterületének az Agár-tető 513 méteres magassággal.

Tapolcai-medence: Tóti-hegy és Gulács

A Pannon-medence északi részének az aljzatát a Pelsoi Nagyszerkezeti Egység adja, amely a Zágráb-Hernád törésvonaltól északra terül el. A medencén keresztülhalad a veszprémi és a litéri törésvonal is.

Tanúhegyek:

A Tapolcai-medence legjellemzőbb látványosságai az úgynevezett tanúhegyek. Mintegy 3-4 millió évvel ezelőtt jelentős vulkáni tevékenység jellemezte a környéket. Az első kitörések során törmelékszórás volt, mely során világosbarna színű, réteges bazalttufa került a felszínre. A további kitörések már kevésbé voltak hevesek, ekkor hígan folyó bazaltláva ömlött a felszínre. Az eseményeket lezáró, utolsó kitörések során néhány tűzhányó tetején vörösesbarna színű, üreges salakkúp keletkezett.

Bazaltoszlopok a Szent György-hegyen Tapolcai-medence: Csobánc

Az itt kialakult vulkánok formáját a feltörő láva minősége és sűrűsége határozta meg, ahol a láva kis viszkozitású volt, ott koporsó, vagy csonka kúp alakú lett a hegy (pl. Badacsony, Szent György-hegy), ahol pedig nagyobb volt a kiömlő láva viszkozitása, ott hegyes, kúp alakú vulkánok keletkeztek (pl. Hegyesd, Gulács).

A Tapolcai-medencében viszonylag sok vulkán keletkezett, többek között a Haláp, Hegyesd, Tóti-hegy, Gulács, Badacsony, Szent György-hegy, Csobánc, Agár-tető, szigilgeti hegyek.

Ezek a hegyek keletkezésükkor csak kis bazaltdombok voltak a felszínen, mai formájukat az időjárás pusztító hatásainak köszönhetik.

Sajnos a XX. század elejétől egyre több bányát nyitottak, csak azok a hegyek úszták meg, ahol rossz minőségű bazaltot találtak. A Haláp sajnos áldozatul esett a bányászatnak, míg a Szent György-hegyen olyan rossz minőségű bazaltot találtak, hogy hamar felhagytak a hegy bolygatásával.

 

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció