Kárpát-medence útikönyv
Királyerdő-hegység - Kárpát-medence útikönyv

Királyerdő-hegység

Megközelítése:

Vonattal és autóval egyaránt könnyen megközelíthető. A hegység északi részén vezet az 1-es számú főközlekedési út Nagyvárad és Kolozsvár között, amiről Nagybaródnál, Köröstopánál és Királyhágó településeknél lehet dél felé letérni. Dél felől a 76-os számú, Nagyvárad-Déva közötti főútról kell Belényesnél, Szombatságon vagy Robogányon letérni.

Elhelyezkedése, földrajza:

A Bihar-Vigyázó-hegység északi nyúlványaként emelkedik a Királyerdő-hegység az Erdélyi-szigethegység északi részén. A hegység gyéren lakott, erdőborította, karsztjelenségekben gazdag mészkőfennsík. A hegységet északon a Baródi-medence, délen a Belényesi-medence határolja. Nyugati határainál az Alföld felé egyre alacsonyabb dombokból álló Tasádfői-dombság helyezkedik el, keleten pedig egy keskeny tektonikus árok választja el a Vigyázó-hegységtől.

A hegység három részre osztható: keletről nyugat felé egyre alacsonyodó, délkeletről északnyugat felé elnyúló gerincekből áll, melyek lapos jellegük miatt tetőknek is nevezhetők. A keleti részen találhatók a legmagasabb tetők, de ezek is alig haladják meg az 1000 métert (Holdringató 1027 m, Belényesi-Magura 1004 m). A tetők és csúcsok a hegység középső részén 600-800 méteres magasságot érnek el (Rozs-hegy 844 m, Kőris-hegy 784 m), míg a nyugati részen már csak 400 m körüli fennsíkokat találunk, amik azonban így is jól elkülönülnek a környező medencéktől.

A hegység folyóvizei az északi Sebes-Körös és a déli Fekete-Körös vízgyűjtő területéhez tartoznak.

Éghajlata:

A mérsékelt, kontinentális éghajlatba lehet sorolni a hegységet, mivel magassága viszonylag alacsony, éghajlata inkább az erdőkkel borított dombokéra jellemző.  Évi középhőmérséklete a medencékben 10ºC, míg a hegység belsejében 8ºC-ra csökken.

A medencék évi átlagos csapadéka 700 mm, de mivel a hegység a nyugat felől érkező nedves légtömegeket emelkedésre kényszeríti, ezért a magasabban fekvő részeken ez az érték akár az 1000 mm-t is meghaladhatja.

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció