Kárpát-medence útikönyv
Keszthelyi-hegység - Kárpát-medence útikönyv

Keszthelyi-hegység

Földrajza:

A Keszthelyi-hegység a Dunántúli középhegység nyugati láncszeme, nagy, összefüggő erdőségekkel borított tagja. Szerkezetetileg a Bakonyhoz tartozik, de helyrajzilag és alaktanilag attól elkülönül. Növényföldrajzi értéke, hogy területén a középhegységi növényzet a maga teljességében kialakult, ugyanakkor a környező tájegységek növényföldrajzi hatása is érvényesül.

A Keszthelyi-hegység fő alapkőzete a dolomit, amelyen sajátos növényfajok és társulások kialakulását tették lehetővé az ökológiai viszonyok. A kőzet alapvetően meghatározza a talajképződési folyamatokat és speciális élőhelyet teremt az értékes állatvilágnak is. A geológiai nevezetességek (pl. hasadékbarlangok, sziklaszurdokok, dolomitsziklák, eróziós kőfülkék, Vadlány-lik) sorában legjelentősebb az edericsi "pados mészkő".

A hegység védett területeinek 99%-a erdő, jellemző növénytársulásai a szikla- és pusztafüves lejtősztyeppek, nyílt dolomit sziklagyepek, cserszömörcés karsztbokorerdők, mészkedvelő karszttölgyesek, valamint a balatonedericsi platón két barlangrendszer került feltárásra.

Forrás:

Ismeretterjesztő tábla a Pórak-háti-völgyben

Látnivalók a Keszthelyi-hegységben:

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció