Kárpát-medence útikönyv
Budai-hegység - Kárpát-medence útikönyv

Budai-hegység

Földrajza:

A Budai-hegység  a Dunántúli-középhegység északkeleti részén helyezkedik el. Országos ismertségét annak köszönheti, hogy akár a főváros zöldövezetének is tekinthető, könnyen járható, műutakkal tagolt, turistautakkal behálózott, eredeti szépségét, természetes állapotát viszonylag jól megőrizte.

Budai-hegység: Pálvölgyi-barlang

A hegység területe közel 450km2, melynek 1/3 része Budapest, 2/3 része Pest megye területére esik.

A Budai-hegység határai:

Délen a Budaörsi-medence, nyugaton-délnyugaton a Zsámbéki-medence, északon a Pilisvörösvári árok, míg keleten a Duna vonala határolja.

Felosztása:

A hegységet a bevágódó patakvölgyek több, elkülöníthető részre osztják. A Remetei-hágó (264 m), a Paprikás-patak és az Ördög-árok fogja közre a Hármashatár-hegy (495 m) csoportját. A hegység legismertebb része a Sváb-hegy (479 m) csoportja, melyet a Budakeszi-hágó (278 m), a Budakeszi-medence, a Kis-Ördög-árok, valamint a Kő-ér határol. Ettől kissé elkülönül a Hárs-hegy (454 m) csoportja, valamint délen a Csíki-hegyek kettős láncolata. Ehhez a csoporthoz tartozik a Gellért-hegy (235 m), a Sas-hegy (266 m) és a kelenvölgyi Pacsirta-egy (159 m). A Kovácsi-medence körül találjuk a Kovácsi-hegycsoportot a Nagy-Szénással (550 m) és a hegység legmagasabb csúcsával, a Nagy-Kopasszal (559 m).

Budai-hegység: Solymári vízesés

Földtani felépítése:

A Budai-hegység nagyrészt mészkövekből álló, táblás röghegység, mely a földkéreg mozgásai következtében összetöredezett és különböző mélységekbe süllyedt.

Éghajlata:

Átmenet a síkvidéki és a középhegységi éghajlat között, hőmérséklete 100 m-nyi szintemelkedéssel kb. 0,5 °C-t csökken, csapadéka pedig a Duna menti területekhez képest, éves szinten, 7-10%-kal (télen 20%-kal) több. A hegyeken belül azonban ennél nagyobb eltérések is előfordulnak. A Budai-hegység keleti részén az éves átlagos csapadékmennyiség több, mint 700 mm, míg a terület többi részén 6-700 mm.

Budai-hegység: Meteor-szurdok

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció