Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Várak, várromok
Zólyom: Vár - Kárpát-medence útikönyv

Zólyom: Vár

Zólyom: Vár

Megközelítése, helye:

A zólyomi vár a város központjában, a vasútállomástól északkeletre néhány száz méterre található. Ha autóval, dél felől (Budapest) a 66-os sz. úton érkezünk, akkor Zólyomra érve először balra forduljunk az 50-es sz. úton, majd utána egyből térjünk le jobbra a Dobronivská cesta felüljáróra, ami a várhoz vezet.

A vár története:

A zólyomi várat a XIV. század közepén kezdték építeni, a régészeti feltárások alapján egy korábbi épület (templom?) helyén. A négy saroktornyos, zárt belső udvarú várpalota korának jellegzetes darabja, hasonlóságot fedezhetünk fel a diósgyőri, illetve a véglesi várral.

Zólyomi vár

A várat 1424-ben Zsigmond király a feleségének, Cillei Borbálának adta, majd több tulajdonosváltás után a XVI. században a Thurzó család birtokába került. Ekkor építették hozzá a külső erősségeit, valamint a palotát reneszánsz stílusban modernizálták. Mohács után a Balassa család tulajdonába került, de a vár eddigre már hadászatilag elavultnak számított, a XVII. századi harcok során általában ostrom nélkül adták fel.

Zólyomi vár

A Rákóczi-szabadságharc után nem rombolták le, hanem az Eszterházy-család kapta meg, a XIX. században a kincstárhoz került, hivatali, raktározási célra használták.

Zólyomi várZólyomi vár

Az 1960-as években megkezdték felújítását, jelenleg múzeum működik benne.

 

 

 

Források:

A képeket Squalline készítette

Csorba Csaba: Regélő váraink

Műemlékem.hu


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Zólyomi vár | Zólyom | Zólyom vármegye | Felvidék | vár |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció