Kárpát-medence útikönyv
Település
Vállaj - Kárpát-medence útikönyv

Vállaj

(Wallei)
Vállaj

Megközelítése, fekvése:

Vállaj az egykori Szatmár vármegye nyugati határán található, a mai Magyarország keleti végében. Nyíregyházáról a Nagykálló, Nyírbátor felé vezető autóúton tudjuk elérni.

Vállaj a római katolikus templommal

Története:

A honfoglalás idején végeláthatatlan erdőségek, láp és mocsár jellemezte a szatmári vidéket, a korai szláv letelepülők, majd a honfoglaló magyarok a kiemelkedő területeken, folyóhátakon, magasabb fekvésű részeken telepedtek le. Az Ecsedi-láp kitűnő védvonalt jelentett, ami jól egészítette ki a többi irányban kialakított gyepűket. Vállaj, a feltételezések szerint, legkésőbb 900-1000 környékén alakulhatott. 1241-ben a község is megszenvedte a tatárjárást, népe valószínűleg a közeli lápokba, erdőségekbe menekült.

Vállaji csűr

A település első említése 1335-ből származik, a Gut-Keled nemzetségbeliek birtokaként, ekkor már templommal is rendelkezett.

1711 után, mint Rákóczi elkobzott birtoka, a kincstárra szállt, majd 1746-ban Károlyi Ferenc vette meg. Az új birtokos német telepesekkel népesítette be, 1749-ben már majdnem 40 sváb gazda élt a községben, míg magyar csak 9-10. 1771-ben megépült katolikus német temploma.

Vállaji utcakép

Az I. világháború nagy áldozatokat követelt, mivel a falu lakossága szép számban gyarapodott, ennek megfelelően a bevonulók száma is magas volt. Az elesett hősök nevét örökíti meg a falu központjában található emlékmű.

A II. világháború alatt 105 vállaji lakos vesztette életét, majd a háború után 214 főt hurcoltak el "málenkij robotra", közülük 44-en nem tértek vissza. Nekik állít emléket a templom mellett felállított emlékmű.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció