Kárpát-medence útikönyv
Település
Nyugati Kárpát-medence > Dunántúli-középhegység > Bakonyvidék > Balaton-felvidékTihany - Kárpát-medence útikönyv

Tihany

Tihany

Megközelítése, fekvése:

Tihany a Balaton északi partjából kinyúló félsziget déli részén fekszik, megközelíthetõ autóval a 71-es útról lekanyarodva (Balatonfüred és Aszófõ között két elágazás is van). Kerékpárral és gyalog Balatonfüred felõl a Balaton partján kiépített úton, Aszófõ felõl pedig a 71-es út mentén vezetõ kerékpárúton, az Apáti templomrom mellett lekanyarodva.

Tihany: falukép

Története:

A Tihanyi-félszigeten már az õskorban is emberek laktak, ezt bizonyítják az elõkerült régészeti leletek: a bronzkor, a vaskor és a római kor emberek emlékeit, maradványait találták meg. A római korban vízi átkelõhely is volt a térségben a Balaton másik partjára.

Tihany látképe a Belső-tó felől

1055-ben I. András itt építtette meg a királyi család temetkező helyét és föléje egy monostort, amelybe bencés szerzeteseket telepített. Ekkor történt a mai Tihany település ősének a megalapítása. A XIII. századtól az apátság konventje oklevelek kiállítására feljogosított hiteles hely volt. A XVI.-XVII. századi török háborúk idején várrá alakított monostor elpusztilt, de a XVIII. században barokk stílusban újjáépítették. Azóta a félsziget keleti felén, a Balaton felett magasodó apátság Tihany szimbólumává vált.

Tihany és az Apátság

Látnivalók Tihany környékén:
Barátlakások
Belső-tó
Külső-tó
Források:

Tihany honlapja


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció