Kárpát-medence útikönyv
Barlangok
Nyugati Kárpát-medence > Dunántúli-középhegység > Bakonyvidék > Balaton-felvidékTapolcai-tavasbarlang - Kárpát-medence útikönyv

Tapolcai-tavasbarlang

Tapolcai-tavasbarlang

Megközelítése:

A Tapolcai-tavasbarlang bejárata Tapolca központi részén található, a Kisfaludy Sándor u. 3. szám alatt.

A barlangról:

A miocén mészkő rétegeit egy 5 km hosszú barlangrendszer járatai szövik át Tapolca alatt, mindössze 15-20 méterrel a felszín alatt. Ennek egy része a 3,3 km hosszú Tapolcai-tavasbarlang, melynek nagy részét karsztvíz tölti ki.

Tapolcai-tavasbarlang

1903-ban, kútásás közben fedezték fel a barlangot, és a folyamatos feltárásnak köszönhetően 1937-ben a látogatók már körutat megtéve csónakázhattak benne. Keletkezés különleges, formakincse egyedi, ezért már 1942-ben védetté nyilvánították, majd 1982-től fokozott védelem alá helyezték.

A zárt terekbe denevérek nem tudnak bejutni, ezért a barlang legnagyobb gerinces élőlénye egy alig tíz centiméteres hal, a fürge cselle, mely a Malom-tó felől juthat be a járatokba. A télen-nyáron 20 ºC hőmérsékletű, csaknem 100%-os páratartalmú, kalcium-ionokban gazdag barlangi levegőt légúti betegségek gyógyítására használják, a levegő radon tartalma semmilyen hatással nincs a látogatókra.

Tapolcai-tavasbarlang

A barlang keletkezése:

Az ide áramló hideg karsztvíz és a mélyből feltörő meleg víz összekeveredve oldják a mészkövet. Ennek következtében először keskeny járatok, majd kisebb-nagyobb gömbfülkék alakultak ki, melyek hosszú idő alatt nagyobb termekké, folyosókká szélesedtek. A több méter vastag agyagos vízzáró réteg miatt cseppkő nem található a barlangban, de a barlangi levegőből kivált meszes képződmények (borsókövek, aragonit) itt-ott előfordul.

Tapolcai-tavasbarlang

Források:

Információs tábla a barlang bejáratánál


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • T.Szerkesztők! Sajnálom, hogy a több mint félévszázada Veszprém megyei helység még mindig Zalamegyeiként szerepel, holott Balatonedericstől kezdve mind Veszprém.
    Mint veszprémi több hiányzó képem van, ha közlitek hogyan és hova töltsem fel, szívesen megteszem. Üdv:LT

  • Kedves Tibor!
    A látnivalók az I. világháború előtti vármegye-határok szerint vannak rendezve, de a jövőben igyekszünk feltüntetni, hogy jelenleg melyik megyében találhatók.
    Képeket, információkat, leírásokat szívesen fogadunk. A feltöltési lehetőség egyelőre nem működik, addig a jannesz kukac karpat-medence pont hu címre lehet őket küldeni. Köszönjük!

Címkék: Tapolcai-tavasbarlang | Tapolca | Tapolcai-medence | Zala vármegye | Veszprém megye | Balaton-felvidék | barlang | |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció