Kárpát-medence útikönyv
Ipari emlékek, építmények > Radarok, műholdvevők
Taliándörögd: Űrtávközlési Földi Állomás - Kárpát-medence útikönyv

Taliándörögd: Űrtávközlési Földi Állomás

Taliándörögd: Űrtávközlési Földi Állomás

Története:

1977-ben kezdték el építeni az akkori szovjet technológia lehetőségeit kiaknázó állomást, majd elkészülte után, 1978-ban adták át hivatalosan. Ez volt Magyarország legnaagyobb, és egyetlen űrtávközlési komplexuma, egészen működésének 2005-ös leállításáig.

Taliándörögd: Űrtávközlési Földi Állomás

Eleinte TV-adások, majd telefonos beszélgetések közvetítésére használták, de a 90-es évek közepétől a hazai internetes forgalom egy része is az állomáson keresztül bonyolódott. Ma már csak kisebb állagmegőrzési munkálatokat végeznek rajta, az állomás bezárása után épületeinek és berendezéseinek nagy részét műemlékké nyilvánították, az ingatlant őrzik.

Az épület tetején egy Cassegrain antenna található, melynek átmérője 12 m, tömege 60 tonna. Az alatta található épület szerves részét képezi, ezért eltávolítása csak annak megbontásával kivitelezhető.

Taliándörögd: Űrtávközlési Földi Állomás

1992-93-ban az állomás tulajdonosa két újabb, Intelsat típusú, egyenként 18 m átmérőjű antennát épített a meglévő mellé, amivel jelentősen növelte a kapacitást, illetve olcsóbbá tette a műholdas adattovábbítást. Mivel azonban az évek során egyre csökkent az adatforgalom, a MATÁV, illetve annak utódja, úgy döntött, hogy megszünteti a további működést, bezárja az állomást.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Taliándörögd | Zala vármegye | Űrtávközlési állomás |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció