Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Várak, várromok
Nyugati Kárpát-medence > Dunántúli-középhegység > Bakonyvidék > Balaton-felvidékSzigliget vára - Kárpát-medence útikönyv

Szigliget vára

Szigliget vára

Megközelíthetősége, fekvése:

Szigliget vára

A Balaton északi partján, a Badacsony hegye mellett, szigetszerűen emelkedik ki a tájból a Szigliget települése fölé magasodó impozáns várrom. Megközelíthető a 71-es útról, Badacsonytördemic és Balatongyörök között a Balaton felé kanyarodva.

Története:
IV. Béla egy 1260-ban kelt okleveléből az derül ki, hogy a Balaton egyik szigetét a pannonhalmi bencéseknek adja, hogy azon várat építsenek. A várat Favus apát építtette fel 1260 és 1262 között, ami a korabeli dokumentumok szerint annyira megtetszett a királynak, hogy befejezése után egyből visszavette a bencésektől, cserébe más birtokokat adott.

Szigligeti vár
A király a vár irányítását a Pok nembéli Mórichidaiakra bízta, de a család tulajdonába csak 1348-ban került. Bár a Mórichidai család nem halt ki, 1445-ben az országbíró mégis Újlaki Miklós részére adta át a várat, ami ezután egészen 1524-ig családja birtokában is marad. 1525-ben, Újlaki Lőrinc herceg halála után a leányági örökösök tiltakozása ellenére a várat a tóti Lengyel család szerzi meg a királytól, akik a XVIII. századig két megszakítástól eltekintve folyamatosan birtokolták.

Szigligeti vár

1702-ben ez a vár is felkerült I. Lipót várromboló rendeletének a listájára, de erre azonban nem volt szükség, mivel egy 1697-es vihar során villám csapott a lőszerraktár tornyába, és az ekkor keletkezett robbanás során a vár elpusztult.
A vár régészeti feltárása és műemlék-helyreállítási munkái 1990-es évek eleje óta folynak, és napjainkban is tartanak.
Szigligeti vár Szigligeti vár Szigligeti vár

A vár bejárata alatti utcában találhatjuk a két világháborúban elesett hősök emlékére állított emlékművet.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Jó a cikk ,szépeka képek.A Galaxy centrum Hírportál turisztikai magazinjában olvastam róla.Érdemes volt megnézni.www.galaxcentrum.com

Címkék: Szigliget | Zala vármegye | Balaton-felvidék | Balaton | Balaton-felvidéki várak | vár |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció