Kárpát-medence útikönyv
Ipari emlékek, építmények > Meteorológiai állomások
Szentgotthárd-Farkasfa, OMSZ meteorológiai állomás - Kárpát-medence útikönyv

Szentgotthárd-Farkasfa, OMSZ meteorológiai állomás

Szentgotthárd-Farkasfa, OMSZ meteorológiai állomás

Szentgotthárd-Farkasfa meteorológiai állomás, OMSZ

Hőmérőház

Magyarország legnyugatibb településétől, Felsőszölnöktől nem messze, erdő közepén elrejtve található a farkasfai meteorológiai állomás. Az egykor szebb napokat megélt obszervatóriumban fénykorában 19 fő dolgozott, ma már csak egy-egy személy látja el az állomás felügyeletét, a méréseket automaták végzik.

A radar kupolája

Korábban itt működött a Meteorológiai Szolgálat csapadékmérő radarhálózatának nyugati tagja, melyet néhány éve költöztettek át a Balaton mellett található Pogányvárra. Ma már csak az épület tetején álló fehér gömb emlékeztet az állomás korábbi fontos szerepére. A radarberendezést részben a Pécs melletti Hármas-hegy jégesőelhárító radarja, részben a honvédség vette át, pótalkatrésznek.

Zúzmaramérő

A mérések lényegi részét egy MILOS-500-as automata végzi, ez biztosítja a klíma- és a szinop-táviratok elkészítését. A szokásos műszerek kapcsolódnak hozzá: hőmérséklet- és páratartalommérő, billenőedényes csapadékmérő, szélirány és szélsebességmérő, légnyomásmérő.

A hagyományos műszerek közül már csak a ruhaszárítóra emlékeztető zúzmaramérőt használják, de megtalálható még az állomás kertjében a Hellmann-rendszerű csapadékmérő, illetve a Stevenson-féle hőmérőházban hőmérő, nedvességmérő, valamint egy radiációs minimumhőmérő.

Az állomáson környezetvédelmi méréseket is folytatnak, így egyrészt van egy csapadékhullás idejére kinyíló tartály, ami a csapadékvizet gyűjti, másrészt a levegő összetételét, nitrogén-dioxid és ózon tartalmát is mérik.

Kazánház Csapadékgyűjtő edény Levegő beszívó csövek

Forrás: az állomás vezetője


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Tisztelt Huszár Úr!
    Köszönjük az állomás, a mérőeszközök és az időjárási jelenségek hátterét, keletkezési okait bemutató előadását, az egész beszélgetést. Orsi, Zsolt
    ui:Ön által jósolt vihart másnap (07.23.) délután sajnos nem sikerült elkerülnünk, alaposan megverte az autónkat.

  • Kedves Sallay Zsolt!
    Továbbítottam az üzenetet.

Címkék:
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció