Kárpát-medence útikönyv
Sziklák, sziklafalak, kőtengerek
Nyugati Kárpát-medence > Dunántúli-középhegység > Bakonyvidék > Balaton-felvidékSzentbékkállai Kőtenger - Kárpát-medence útikönyv

Szentbékkállai Kőtenger

Szentbékkállai Kőtenger

Megközelítése, fekvése:

A Szentbékkállai Kőtengert a Káli-medence északi részén, Mindszentkálla és Szentbékkálla között találjuk. Megközelíthető a két település közötti műútról észak felé kanyarodó KÉK turistajelzést követve, vagy Szentbékkálla településéről szintén ezt a jelzést követve nyugat felé.

Szentbékkálla: Kőtenger

Bemutatása:

A turisztika kőtengereknek nevezi ezeket a nagy sziklatömbökből álló kőhátakat. A Káli-medence kőhátai közül talán a legszebben, legnyagyobb épségben megmaradt képződmény a Szentbékkállai Kőtenger. Ezek a kövek a az egykori Pannon-tenger homokturzásainak megkeményedett példányai, melyet a későbbi időszakok szele (főként a pliocén korban) látványos, helyenként bizarr formájúra alakított.

Szentbékkálla: Kőtenger

Ezekből kiváló malomköveket lehetett készíteni, ami legnagyobb részüknek, Kővágóörs, Kisörspuszta és Szentimrepuszta térségében, a pusztulásukhoz vezetett. Kővágóörs egy ilyen kőhátra épült, neve is innen ered. Néhány ház teljesen ráépült egy-egy ilyen sziklatömbre úgy, hogy a kő itt-ott kilóg a fala alól, sőt felbukkan egyes szobáinak sarkában is.

Szentbékkálla: Kőtenger

A Szentbékkálla határában álló kőhát szinte még érintetlen, ez a Káli-medence egyik legjelentősebb geológiai értéke.

Források:

Ingoko.hu


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • A sziklák kisebb-nagyobb lavórnyi rezervoár medencéiben szabad szemmel is látható élőlény különlegesség figyelhető meg, égy ostoros planktonrák szines türkizkék és skarlátvörös úszókkal.

Címkék: Szentbékkálla | Kőtenger | Káli-medence | Mindszentkálla | Balaton-felvidék |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció