Kárpát-medence útikönyv
Sziklák, sziklafalak, kőtengerek
Nyugati Kárpát-medence > Dunántúli-középhegység > Bakonyvidék > Balaton-felvidékSzent György-hegy: Bazaltorgonák - Kárpát-medence útikönyv

Szent György-hegy: Bazaltorgonák

Szent György-hegy: Bazaltorgonák

Megközelítése, fekvése:

A Tapolcáról Kisapáti felé vezető útról kell az Országos Kéktúra jelzéseit követve felkapaszkodni északkelet felől a Szent György-hegyre, a turistaház után nem sokkal érünk a bazaltoszlopokhoz.

Szent György-hegyi bazaltorgona

A bazaltorgonákról:

A környék a Pannon-tenger levonulása után, körülbelül 3-4 millió évvel ezelőtt jelentős vulkáni tevékenység színhelye volt. A felszínre törő láva kisebb-nagyobb foltokban terült szét az itt található, homokból és agyagból álló tengeri üledéken, melyet később megóvott a lepusztulástól.

Szent György-hegyi bazaltorgona

Ahol a bazalttakaró nem védte az egykori tengeraljzatot, az ott található felszíni üledék fokozatosan lepusztult, így hozzájuk képest a bazalttal borított részek 2-300 méter magasan kiemelkedve maradtak.

Ezeket hívjuk tanúhegyeknek, mivel ma is tanúsítják az egykori tengeri üledék szintjét, hiszen azon szétterülve alakultak ki, hozzájuk képest jól érzékelhető a környezet lepusztulása.

Szent György-hegyi bazaltorgona

A forró láva a gyors kihűlés hatására sokszögletű oszlopokká vált szét, melyet az időjárás tovább rombolva alakította ki a ma látható látványos bazaltoszlopokat. Ezek legszebb példája látható a Szent György-hegyen, ahol a helyenként 30-40 méter magasra nőtt oszlopok orgonasípokként állnak egymás mellett.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Szent György-hegyi bazaltorgona | Zala vármegye | Tapolcai-medence | Balaton-felvidék | Tanúhegy | Szent György-hegy |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció