Kárpát-medence útikönyv
Település
Szelindek - Kárpát-medence útikönyv

Szelindek

(Slimnic, Stolzenburg)
Szelindek

Szelindek megközelítése:

A település Nagyszebentől kb. 15 km-re északra fekszik. Megközelíthető Szeged, Nagylak, Arad felől a romániai 7-es sz. főúton főúton, Nagyszebent északra, Medgyes felé elhagyva, valamint Marosvásárhely felől a Segesvár, Medgyes, Nagyszeben útvonalat követve, Medgyes és Nagyszeben között találjuk a települést (DN 14-es út).

A településről:

Neve szláv eredetű. Szelindek évszázadokon át a nagyszebeni szászoké volt, más birtokosról a XVI. század első feléig dokumentumok híján nincs tudomás.

Szelindek

1529-ben, a mohácsi vész után Báthory István foglalta el Szapolyai János megbízásából. A többi erdélyi várhoz hasonlóan, a történelem során Szelindek is többször gazdát cserélt. Volt Székely Mózesé, II. Rákóczi Györgyé, ostromolták a tatárok, törökök, kurucok, labancok. II. Rákóczi Ferenc kurucai 1707-ben adták fel a várat, de előtte felrobbantották bástyáit, felgyújtották épületeit. Alig egy évvel a kurucok kivonulása után a helyiek megkezdték a vár újjáépítését, ami azonban az 1719-es pestisjárvány idején félbeszakadt. Állapota azóta folyamatosan romlik.

Szelindek

Lakossága:

1900-ban 2 929 fő, melyből 1 549 fő oláh és 1 341 német

2002-ben 2 541 fő, melyből 2 480 fő román és 29 német

Nevezetességek, látnivalók:
Szelindek: Vár

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció