Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Erődtemplomok
Szászfehéregyháza: Erődtemplom - Kárpát-medence útikönyv

Szászfehéregyháza: Erődtemplom

Szászfehéregyháza: Erődtemplom

Megközelítése:

Az Oltmelléki-hegysor keleti részében fekvő Szászfehéregyházát a Segesvár és Brassó közötti útról Szászbudánál letérve lehet a legkönnyebben megközelíteni. Ebből az irányból egy rossz minőségű, de viszonlag biztonságosan autózható út vezet a településre. Ebből az irányból a faluhoz közeledve jobbra már látszik a dombtetőre épített erődtemplom. Szászfehéregyházára érve, a település központi részén lévő hosszú utcába kell jobbra befordulni, majd az utcán majdnem végigmenni, és az épület látszó tornyait követve valamelyik utcán ismét jobbra fordulni.

Szászfehéregyháza: Erődtemplom panorámakép

A templomerőd története:

A XV. században épült a gótikus stílusú, szász, evangélikus erődtemplom, egy román kori, XII. századi, már a szászok betelepedése előtt itt állt magyar, félköríves szentélyzáródású templom helyébe, annak falait is felhasználva.

Szászfehéregyháza: Erődtemplom

A régi szentélyt az építés során meghosszabbították, és támpillérekkel erősítették meg a belül félköríves, kívül a nyolcszög három oldalával záródó kórust. A hajó nyugati homlokzata elé egy hatalmas, masszív torony került, melyen egy későbbi, XVI. századi vívófolyosó (faerkély) vonul körbe. A hajót nyugati irányban meghosszabbították, és összekapcsolták a toronnyal.

Szászfehéregyháza: Erődtemplom

A templomot kívülről ovális alakú, vívófolyosós, magas védőfal veszi körbe, amelyet négy négyszög alapú torony, és a délkeleti oldalon egy 1650-ben épült kaputorony erősít meg. Mindegyik torony vívófolyosós, a déli és a keleti tornyot részben lakóépületté alakították, az egyikben jelenleg múzeum működik. A vívófolyosók alatt találjuk a szász erődtemplomokban gyakori kamrákat.

Szászfehéregyháza: Erődtemplom Szászfehéregyháza: Erődtemplom

A templomerődöt egy további külső, alacsonyabb védőfal is övezi. A templombelső festett karzattáblái, a karzat alatti padok mellvédtáblái, és a szószék festett díszítései valószínűleg 1724-ből valók.

Szászfehéregyházi erődtemplom belseje Szászfehéregyházi erődtemplom belseje Szászfehéregyházi erődtemplom belseje

A templomban minden második vasárnapon tartanak misét német nyelven.

A belépődíj felnőtteknek 4 EUR, a toronyba felmenni, valamint fényképezni a templomban is lehet (2009).

Források:

Várak.hu: Szászfehéregyháza

Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • A travel chanel utazási tv cstornánn láttam Szászfehéregyházáról utifilnet és nagyonn magával ragadott.
    Ha legközelebb Erdélybenn járok felfogom a falut keresni

  • Azért írok önnek, mert szeretnék használati engedélyt kérni az weboldalon található képek felhasználásra a dél erdélyi ökoturisztikai klaszter, mint non profit szervezet népszerűsítéséhez. A képek felhasználásának engedélye által az önök honlapja is népszerűsítődik az oldalon.

  • Kedves Orsolya! Használhatják a honlapon található képeket, cserébe weboldalon történő megjelenítés esetén a forrásmegjelölésnél a honlapunkra mutató linket kérünk.
    Üdv.: Lerner János

Címkék: Szászfehéregyháza | Nagy-Küküllő vármegye | Erdély | templom | erődtemplom | szászok |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció