Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Várak, várromok
Szalónaki vár - Kárpát-medence útikönyv

Szalónaki vár

Szalónaki vár

Megközelítése, helye:

A szalónaki vár Városszalónak település keleti részén, a Fejér-patak völgyéből kiemelkedő magaslaton áll. A település felől egy széles kőhídon juthatunk a várba a várárok felett.

Szalónaki vár Szalónaki várba vezető híd

Szombathely felől a bucsui határátkelőn Ausztriába jutva kell elmenni Nagyszentmihályig (Grosspetersdorf), majd ott észak felé fordulva az L105-ös alsóbbrendű úton Felsőkéthelyet elhagyva már látszik a vár. Ószalónak után Városszalónak központja felé kell fordulni.

A szalónaki vár Ószalónak felől

A várról:

A várhoz vezető kőhíd végében, a külső várkapu felett az 1648-as évszám és a Batthyány címer látható. A második kapun átlépve a nagy udvarra jutunk, melynek délnyugati sarkában egy tornyot találunk, az udvar közepén pedig Erzsébet királyné megkoronázásakor (1867-ben) ültetett gesztenyefák állnak.

Szalónaki vár udvara A szalónaki vár udvara A szalónaki vár tornya

Egy harmadik kapun belépve kerülünk a Fekete Udvarba, itt van a vár legrégibb építménye, az Öregtorony. Falai 5 m vastagok, alsó része XIII. századi, felső része XV. századi, a tetejét pedig a XVII. században építették. Az udvar keleti részén áll a késő gótikus, barokk berendezésű kápolna. A palotaszárny emeleti helyiségei barokk stílusban épültek, a lovagterem keresztboltozatos. A várban érdekes kiállítás látható (2013).

Kiállítás a szalónaki várban Kiállítás a szalónaki várban

Források:

Csorba Csaba: Legendás váraink 1999


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Városszalónak | Vas vármegye | vár | Várvidék | Várvidéki várak |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció