Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Várak, várromok
Nyugati Kárpát-medence > Dunántúli-középhegység > Bakonyvidék > BakonySümeg vára - Kárpát-medence útikönyv

Sümeg vára

Sümeg vára

Megközelíthetősége, fekvése:

Sümeg vára

A Bakony délnyugati csücskében, a Keszthelyi-hegységet a Kisalfölddel és a Tapolcai-medencével összeköto völgyben található Sümeg, a város fölé magasodó impozáns várával.

Története:
Magyarország egyik leglátványosabb, legszebb várromja a sümegi vár. A környezetéből magasan kiemelkedve, egy sziklás domb tetejére épült.
A XIII. század második felében, a tatárjárás után IV. Béla kezdte építtetni, majd a veszprémi püspökök fejezték be. A XV. század közepén az akkori püspök valamiben összekülönbözött I. Ulászló királlyal, mert 1442-ben megostromolta és elfoglalta a várat. 1490-ben ismét megtámadták Sümeg várát, ekkor Miksa, osztrák király foglalta el. Sokáig nem tudta megtartani, a rákövetkező évben Kinizsi Pál, a híres hadvezér foglalta vissza.

Sümegi vár
A törökök 1532-ben ostromolták meg először a várat, amit a védők Andseas von Chorn vezetésével sikeresen vertek vissza, a XVI. század folyamán Sümeg, Fehérvár és Veszprém elestével a Dunántúl egyik legfontosabb központjává vált. A vár túl erősnek bizonyult ahhoz, hogy a törökök ismét megtámadják. 1605-ben Németi Gergely foglalta el Bocskai István, erdélyi fejedelem csapatainak az élén, aki ekkor szövetségben állt a törökökkel. Nem sokkal ezután, amikor Németi Kőszeg ellen indult, Batthyány Ferenc visszafoglalta a várat a Habsburgok számára. A XVII. század első felében a törökök további területeket foglaltak el a környéken, de a várat nem tudták bevenni. Az utolsó támadásukra 1664-ben került sor.
A szentgotthárdi csata után a visszavonuló törökök lerohanták és elfoglalták a fallal körülvett várost, a védok a várba menekültek. A török tüzérség felgyújtotta a települést, mire a seregük tagjai a felgyújtott város és a vár közé ékelődtek, ezért felhagytak az ostrommal és továbbálltak.

Kilátás a sümegi várból

A Rákóczi szabadságharc idején, 1705 decemberében a várat kurucok foglalták el. A Habsburgok 1709-ben indítottak támadást ellenük, és végül hosszas csata után, állítólag egy áruló segítségével sikerült elfoglalniuk. A szabadságharc bukása után felgyújtották és lerombolták.
Azóta részben sikerült helyreállítani, a környék legnagyobb, már messziről jól kivehető látványossága. Évente több alkalommal rendeznek benne látványos lovagi tornákat, színes programokat.
Sümegi vár Sümegi vár Sümegi vár

1663-ban ismét török kézre került és 1685-ig a birtokukban is maradt. Ekkor egy villám belecsapott az öregtoronyban elhelyezett lőszerraktárba, a detonáció romba döntötte a falak jelentős részét is, így a törökök magára hagyták a romos várat.

Források:

Forrás:
Sümeg honlapja


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Sümeg | Zala vármegye | vár | Dunántúli vár | Bakony |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció