Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Várak, várromok
Sopron: Várkerület - Kárpát-medence útikönyv

Sopron: Várkerület

Sopron: Várkerület

Megközelítése, fekvése:

A Várkerület Sopron szívében fekszik, megközelíteni bármely irányból lehet, a "Centrum" táblákat követve, a város központi része felé.

Sopron: Várkerület éjszakai megvilágításban

Története:

A régi várárok külső peremén jött létre, követve a régi városfalak ívét. A XII. század óta Sopron kereskedelmének a központja.

Külső házsoráról már 1400-ból találni feljegyzést, a belső házsor viszont csak a XVIII. század végén, a várárok feltöltése után épült meg. Ennek érdekessége, hogy helyenként különböző méretű és magasságú házak épültek egymás mellé. Ez különösen feltűnő a Hűségkút és az Immaculata szobor környékén:

Sopron: Várkerület

A várárok feltöltése előtt a vásárosok annak partján állították fel sátraikat, bódéikat, majd a feltöltés után a várárok helyén létrehozott telkeken szerettek volna állandó üzlethelyiséghez jutni. Akik kevésbé voltak tehetősek, azok csak egy kis bódényi telket tudtak venni, ahol egy pici boltot nyitottak, felette pedig kis manzárdot építettek maguknak. A tehetősebb kereskedők egész palotát építettek maguknak, a földszinten több szobából álló üzlettel. Előfordult, hogy házasság útján egyesítettek szomszédos épületeket, így akár több ház is állhatott egymás mellett úgy, hogy közösek voltak a válaszfalaik. Sajnos ez az építkezési mód a II. világháborús bombázások idején komoly tragédiákhoz vezetett, a szorosan egymás mellett álló épületek kártyavárként omlottak össze. Ennek az eredményeként keletkeztek foghíjak, melyekre később modern épületeket emeltek, megszakítva a régi kereskedőházak sorát.

Sopron: Várkerület Sopron: Várkerület

Az Ikvahídtól az Ötvös utcáig tartó szakasz régi elnevezése Fogadószer (Wirthausgasse) volt, a külső házsor több épületében híres fogadó működött. A Várkerület záró szakasza volt a Szénapiac.

 


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Sopron | Belváros | romok |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció