Kárpát-medence útikönyv
Sport, túrázás > Kilátók, kilátóhelyek
Sopron: Tűztorony - Kárpát-medence útikönyv

Sopron: Tűztorony

Sopron: Tűztorony

Megközelítése, fekvése:

A Tűztorony Sopron belvárosában, a Várkerület északi részénél található, az Immaculata szobor és az Ikvahíd közelében.

Sopron: Tűztorony

A Tűztorony története:

Eredetileg egy római korban épült várostorony volt, első írásos említése azonban 1409-ből származik. A XV. században épülhetett ki úgy, ahogyan a XVI-XVII. századi ábrázolásai mutatják. A toronynak volt erkélye, ahol a toronyőrők és segédei zenélhettek. A későbbiekben a toronyőr három másik trombitással jelezte, ha egy előkelőség, borszállítmány, vagy éppen az ellenség közeledett. Zenélési privilégiumuk megszűnt, mikor 1829-ben megalakult a Soproni Zeneegyesület, de emellett a negyedóránkénti kürtjelzés 1885-ig megmaradt.

Sopron: Tűztorony

1676-ban a torony teljesen leégett, újjáépítése nehezen, csak 1680-ban kezdődött, költségeire gyűjtés is indult.

1894-ben a városháza bontása során a torony alapja megrogyott, ekkor bécsi szakértők véleményét kérték ki, akik szerint az épület összeomlás előtt állt. Majdnem lebontották, de Kiss István és Schulek Frigyes meghallgatása után inkább jelentős változtatások, a torony megerősítése mellett döntöttek: a kapu alatti kocsiközlekedést megszüntették, csak a gyalogosforgalmat engedélyezték, a széles bejárót elfalazták. A torony azóta is áll, miközben átvészelte az I. és a II. világháborút is.

Sopron: Tűztorony

A Tűztoronyhoz tartozott egy előkapu is, felvonóhíddal, védművekkel, ez azonban az 1760-70-es években eltűnt, helyette a ma is létező, zegzugos Előkapu utca alakult ki. A torony Fő tér felé néző bejáratát 1928-ban Hikisch Rezső által tervezett, díszes, barokkos kerettel látták el, föléje pedig Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása, egy szoborcsoport ("Hungária maga köré gyűjti Sopron hűséges lakóit") került.

Sopron: Tűztorony - Hűség kapu

A torony jellemzői:

58 méter magas, római kori alapokon áll.

Alsó része hengeres, dísztelen építmény, XIV-XV. századi gótikus ablakokkal.

Felső részén erkély rövid és keskeny réztetővel, felette nyolcszögletessé válik a torony, a sarkokon torzított ión félpillérekkel. Négy óralap található 1735-ös évszámmal, felettük egy-egy félöríves ablak.

Tetején réz hagymakupola, felette nyitott lámpás, benne haranggal. A rézsisakon magas rúdon és gömbön kétfejű sas, mely széljelzőként is szolgál.

Sopron: Tűztorony Sopron: Tűztorony


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Sopron | Sopron vármegye | Tűztorony | Kisfaludi Strobl Zsigmond |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció