Kárpát-medence útikönyv
Ipari emlékek, építmények > Meteorológiai állomások
Sopron-Kurucdomb: Meteorológiai állomás - Kárpát-medence útikönyv

Sopron-Kurucdomb: Meteorológiai állomás

Sopron-Kurucdomb: Meteorológiai állomás

A soproni meteorológiai állomás épülete

Sopron, meteorológiai állomás

Az állomás a malom épületében

Már régóta terveztük a soproni meteorológiai állomás felkeresését, most végre úgy alakultak a dolgok, hogy útba tudtuk ejteni. A reggeli főterminusra, azaz reggel hét órára beszéltünk meg találkozót az állomás észlelőivel, úgyhogy hajnali négykor indultunk el otthonról. Mivel ismertük az állomás pontos címét, így nagyobb előkészületek nélkül indultunk neki az útnak, ezért először egy 2-300 méterrel odébb lévő egykori malom épületét találtuk meg.

Az állomás története

A soproni meteorológiai mérések története 1711-ben kezdődött, majd 1974-ben telepítették a meteorológiai állomást a Kurucdombon található korábbi szélmalom épületébe. Ez egy jó ideig mint főállomás működött, ahol a szokásos meteorológiai méréseken kívül pilotméréseket is végeztek. 

Sopron, meteorológiai állomás

Régen főállomás volt

A pilot egy hidrogénnel töltött hőlégballon, amit eleresztve elkezd emelkedni. Ezt egy speciális eszközzel, az úgynevezett teodolittal figyelték, szemmel követve az útját, amiből a különböző magasságok szélviszonyait számolták ki. Ilyet ma már nálunk nem használnak, felváltotta a sokkal drágább műszer, a rádiószonda. Ez utóbbinak előnye számos paraméter (hőmérséklet, nedvesség) mérése és a helyzetének automatikus meghatározása.

2000-ben megszüntették az itteni észlelős méréseket, 2004-ig csak automatával folytak a mérések, majd innentől kezdve a soproni egyetem területén található arborétumban lévő klímaállomás adatait használták, illetve észlelő nélküli szinoptikus állomást létesítettek a város közelében, Fertőrákoson, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság obszervatóriumában. 2007 óta újra működik, bár a státusza egyelőre kérdéses, jelenleg öt önkéntes végzi a szinoptikus állomások és a klímaállomások mérési programját több műszakban, társadalmi munkában, egyben ők végzik az állomáskarban tartását, rendben tartását is.

Felszereltség, műszerek

Stevenson-féle hőmérőház

Jól felszerelt hőmérőház

A Kurucdombon található állomás nagyon jól felszerelt, hagyományos és modern műszerekkel egyaránt el van látva. A szokásos szélmérőn kívül a nagyméretű, elég látványos Fuess-féle szélíró forog az épület tetején. A tetőn található még napfénytartam- és globálsugárzásmérő is, benn pedig állomási barométer és barográf is. A hőmérők a hagyományos, Stevenson-féle hőmérőházban "laknak", a régimódi termográfokkal, a pszichrométerrel és a maximum-minimumhőmérővel együtt.

Csapadékmérés céljára rendelkezésre áll a billenőedényes automata csapadékmérőn kívül egy ombrográf is, ez a csapadék mennyiségén kívül annak intenzitását is képes rögzíteni. A műszerkertben található még radiációs minimumhőmérő, és érdekes, digitális talajhőmérők, sőt még párolgásmérő kád is.

 

Zúzmara-mérésre készen

Zúzmara-megfigyelésre készen

Télen használják a zúzmaramérő állványt, amivel tulajdonképpen a távvezetékekre fagyott zúzmarát és jeget lehet szimulálni, annak mennyiségét mérni. Itt láttunk először dérkorongot, ami egy sima fából készült lap, ezt kiteszik éjszakára, és megfigyelik a rajta képződött dér mennyiségét. Mérik még itt a lehullott hó sűrűségét, ezt a folyamatot még soha sem láttam, de kaptunk róla fényképet:

Hósűrűség mérése

Így mérik a hó sűrűségét

Megtekintettük a másik soproni állomást is az arborétum kertjében, ami nagyon érdekes volt, kicsit olyan, mint valami időutazás. A szokásos dolgokon kívül, mint a hőmérők, higrométerek, csapadékmérő, egészen furcsa műszereket láttunk.

Műszerkert

Az Arborétum műszerkertje

Voltak régi, nem túl jó állapotú csapadékgyűjtők, egy működésképtelen szélirányjelző két méter magas (hm, inkább alacsony) oszlopon, és egy norvég automata mérőállomás érzékelői. Sajnos már ez utóbbi sem működik. Itt a radiációs minimumhőmérő a hagyományos, emberi leolvasást igénylő fajta, amit árnyékolás nélkül kell este kitenni a talajra vagy hófelszínre, majd reggel leolvasni. A talajhőmérők itt a hagyományos, földbe dugott folyadékos hőmérők.

Szélmérő

Réges-régi szélmérő

Köszönjük a tárlatvezetést a kurucdombi állomás észlelőinek, Kiss Mártonnak és Jóna Gergelynek!


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

 • Hello!

  Sajnos a múltkori mélt eltüntettem oly mértékben, hogy nem találom. Arra kérlek ismét küld át nekem a linkeket.
  Köszönettel: Marton Dénes

 • Szia!
  A múltkor itt írtam adatokat: http://www.zivatar.hu/c.php?c=sopron-kurucdomb-meteorologiai-allomas
  De átküldöm újra a mailt is.

 • szia Máton gratulálok láttalak a hirtv-ben jó lenne ha adnál mgadról email cimet Viki néni vagy Etele bácsi

Címkék: Illusztráció | Sopron | Sopron vármegye | meteorológiai állomás | Szélmalom |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció