Kárpát-medence útikönyv
Szobrok, emlékművek, temetők > Világháborús emlékművek
Sopron: Felkelő főiskolások emlékműve - Kárpát-medence útikönyv

Sopron: Felkelő főiskolások emlékműve

Sopron: Felkelő főiskolások emlékműve

Megközelítése, helye:

A felkelő főiskolások emlékműve Sopronban, az egyetem parkjában található. Megközelíthető a Bajcsy-Zsilinszky utcai bejárat felől (az épület és az utca között található).

Az emlékmű története:

Az 1919. szeptember 10-ben Saint-Germainben aláírt béke szerint Ausztriához csatolták Magyarország nyugati területeit (4500 km2-t), három várossal, Ruszttal, Kismartonnal és Sopronnal, népszavazás nélkül.

Sopron: Felkelő főiskolások emlékműve

A területvesztést a későbbi trianoni békeszerződés is megerősítette. A terület átadás 1921. augusztus 28-án kezdődött meg, a belépő osztrák alakulatokat puskatűz fogadta Pinkafő és Ágfalva térségében. Kezdetét vette a másfél hónapig tartó nyugat-magyarországi felkelés. A felkelő alakulatokban ott harcoltak a soproni egyetemisták és főiskolások, nekik állít emléket az egyetemi épület előtt álló emlékmű.

Sopron: Felkelő főiskolások emlékműve

Ez a felkelés vezetett ahhoz, hogy a soproni térségben népszavazást tarthattak arról, hogy az itt élők melyik országhoz akarnak tartozni. A népszavazás eredménye, hogy Sopron, és néhány környékbeli falu ma is Magyarország része.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Sopron | Sopron vármegye | I. világháborús emlékmű |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció