Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Várak, várromok
Somoskő vára - Kárpát-medence útikönyv

Somoskő vára

Somoskő vára

Megközelíthetősége, fekvése:

Somoskő vára Salgótarjántól északra, a 21-es számú útról megközelítve érhető el a legkönnyebben. A vár a Medves egy vulkáni kúpjának a tetejére épült, az egykori vuláni tevékenységet bizonyítja a várhegy oldalában található egyedülálló természeti képződmény, a bazaltömlés. Habár a várhoz tartozó falu Magyarországon található, maga a vár a trianoni döntés után a határ másik oldalára került. A Európai Unión belüli határok lazábbá válásával azonban az utóbbi évektől kezdve már bátran látogatható tölünk is. A belépésért azonban fizetni kell (2005-ben 100 Ft).
A Somoskőújfalu települése felett magasodó 526 m magas hegyre épült a vár.

Somoskő vára

Története:
A XIII. században a Kacsics nemzetség tagjai építették a vár első részeit. 1320-ban Anjou Károly királyunk foglalta el, majd új birtokosa Szécsényi Tamás erdélyi vajda és leszármazottai lettek. 1460-ig volt a birtokukban, majd ekkor a Losonczyaké lett.

Somoskő várának egyik tornya

A törökök 1576-ban foglalták el, majd egészen 1593-ig birtokolták. A vár végső pusztulását az 1682-ben betörő tatár lovasok okozták, akik felgyújtották a várat. Helyreállítása 1970-ben kezdődött, azonban jelenleg szünetel.

Somoskői vár Somoskői vár Somoskői vár

Forrás:
Északi várak: Somoskő


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék:
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció