Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Várak, várromok
Solymos vára - Kárpát-medence útikönyv

Solymos vára

Solymos vára

Megközelítése, helye:

A Solymosi várat Aradról indulva személygépkocsival a 7-es sz. (E68-as nemzetközi) úton, illetve gyalogosan a Máriaradnai vasúti állomásról közelíthetjük meg. Innen a kék sáv jelölést követve a turistaúton érhetünk a várba.

A várról:

Solymos várát 1272 – 1275 között emeltette Pál szörényi bán, akinek az erősség, mint birtokközpont szolgált a tatár ellen. Miután az Árpád-házi uralkodók kihaltak, az ország anarchikus állapotokba került, különböző bárók
igyekeztek maguknak minél nagyobb területek feletti befolyást szerezni. Így foglalta el Kán László erdélyi vajda is Solymos várát, melyet 1315-ben foglalt vissza Károly Róbert király serege.

Solymos vára

Az ezt követő évtizedekben az aradi királyi ispán fennhatósága alá tartozott, majd 1440-ben a belháború során Ulászló király hívei szállták meg. 1444-ben Hunyadi János birtokába került, mely a vár fénykorát jelentette. Ekkor építették a mai napig megmaradt külső várat és jelentősen bővítették a palotaszárnyakat.

Solymos várának romjai

Mátyás király párthíveinek, a Bánffy családnak adományozta, de azok hűtlenségét követően fiának, a törvénytelen származású Corvin János liptói hercegnek juttatta. A XVI. század elején a herceg özvegyének
kezét elnyerve Brandenburgi György őrgróf szerezte meg.

Solymos vára

1514-ben rövid ideig Dózsa György felkelői szállták meg, de a temesvári győzelmet követően a nemesi seregek visszafoglalták. 1526-ban a magyar királlyá koronázott Szapolyai János birtokába került. 1541-ben itt pihent meg néhány napra Izabella királyné is a kis János Zsigmonddal, miközben a törökök által elfoglalt Budáról menekült.

1552-től a török seregek szállták meg egészen 1595-ig, amikor a Maros völgyének több másik végvárával együtt Báthory Zsigmond erdélyi fejedelem foglalta vissza. 1616-ban Bethlen Gábor fejedelem kezére kerül. A töröktöl véglegesen 1688-ban szabadul fel, amikor még részét képezi a végvárrendszernek.

A solymosi vár romja

A vár jelentősége Mária Terézia uralkodása idején megszűnik, 1788-ban elrendelik felrobbantását. Többé már nem építik újjá.

Az archív felvételeket (1983-ban készültek), valamint az információkat László Csaba Ferenctől kaptuk. Köszönjük!

Források:

Ekeban.ro


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Solymos vára |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció