Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Várak, várromok
Siroki vár - Kárpát-medence útikönyv

Siroki vár

Siroki vár

A siroki vár megközelítése:

A várat Siroktól északra találjuk egy látványos szikla tetején, a település központjából jól láthatóan. A központból (az Eger és Gyöngyös közötti 24-es sz. útról) Pétervására felé kell elindulni (az országos kéktúra jelzéseit is követhetjük), majd a Dózsa György utcán jobbra fordulni, ezen egy rövid szakaszt megtéve tudunk ismét jobbra fordulni a Temető utcába. A temető előtti sarkon ha balra fordulunk, jó idő esetén már látszik a vár, menjünk tovább az úton, majd egy parkolóhoz érünk. Itt lesz egy kapu, innen már csak gyalog lehet a várhegy oldalán vezető úton felkapaszkodni egy rétig. Itt balra, néhány 10 métert megtéve jutunk az alsóvár bejáratához.

Siroki vár: Alsó bejárat, pénztár

A várról:

A mai Magyarország egyik legszebb, sziklára épült vára, amely 294 m tengerszint feletti magasságban található. Az eredetileg ősi pogány vár a honfoglalás után az Aba nemzetség Borh-Bodon ágának tulajdona volt, akiknek leszármazottai Csák Máté mellé állva szembefordultak a királlyal.

Siroki vár a ködben

A várat először 1267-ben említik az oklevelek. 1320-ban Károly Róbert seregei elfoglalják, várnaggyá Kompolthy Imrét nevezik ki, de 1332-ben a király egy Cernyik nevezetű cseh vitéznek adományozza. Halála után ismét visszakerül a király tulajdonába. 1372-ben Nagy Lajos király felújíttatja, de a munkálatok költségeinek biztosítása fejében 2000 Ft értékben zálogba adja Domoszlai Miklós hevesi alispánnak.

Siroki vár: Alsóvár

1388-ban Tari László kiváltja a zálogot, majd falut alapít a vár alatt. Örököseinek kihaltával pereskedés kezdődik a vár tulajdonjogáért, végül évtizedekre az Országh család birtokába kerül.

Siroki vár: Alsóvár

A török veszély miatt a vár jelentősége megnő, különösen Hatvan eleste után (1544). Országh Kristóf megerősíti a várat és bekapcsolódik az ország védelmi rendszerébe. Mivel erős vár hírében áll, a törökök meg se próbálják ostromolni. Eger eleste után, 1596 októberében a vár őrsége elmenekül, a törökök ostrom nélkül elfoglalják. 91 éven keresztül uralják, az alsóvárat megerősítik, a falakat megmagasítják, új bástyákat emelnek a környék teplomainak köveiből. 1687 októberében feladják, majd a Rákóczi szabadágharc idején a kurucok foglalják el. Orczy István akkori birtokos nyomására 1709-ben feladják, majd a szabadságharc leverése után a császáriak elkezdik felrobbantani, majd 1713-ban véglegesen lerombolják.

Siroki vár kelet felől nézve

Jelenleg a Széchenyi Terv támogatásával részleges rekonstrukciója folyik.

Források:

Információs tábla a siroki vár bejáratánál


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Sirok | Heves vármegye | vár |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció