Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Várak, várromok
Salgó vára - Kárpát-medence útikönyv

Salgó vára

Salgó vára

Megközelíthetősége, fekvése:

A Medves-fennsíkon, egy 625 m magas vulkáni kúp tetején található Salgó vára. A legkönnyebben a 21-es főútról közelíthető meg, Salgótarjánt észak felé elhagyva, Somoskőújfaluban jobbra fordulva kell Salgóbányára eljutni. Itt a település nyugati részén található parkolóból gyalog lehet a meredek emelkedőn a várba jutni.

A Salgóújfalu települése felett magasodó 526 m magas hegyre épült a vár.

Salgó vára

Története:

A vár legrégibb részét, a vaskos öregtornyot a XIII. században a Kacsics nemzetség Tarjáni ágának tagjai építették. Tarjáni Miklós 1308-ban behódolt Csák Máténak, de 1318-19 környékén gyorsan Károly Róbert oldalára állt, hogy fiai megőrizhessék a várat és a birtokot. A vár első írásos említése 1341-ből származik, ekkor Castrum Salgow néven, mint Illés és Miklós, a testvérek közös birtoka szerepel.
A szomszédos Zagyvafői várat 1457-től birtokló husziták 1460 nyarán elfoglalták a várat, de Mátyás király seregei még ez év szeptemberében visszafoglalták azt. A király vissza már nem adta korábbi tulajdonosainak, hanem elzálogosította Szapolyai Imrének. Ezután következett Salgó várának fénykora, erre az időre esett teljes kiépítése is.

Salgó vára

1554-ben a közeli Fülek várának elfoglalása után a törökök Kara Hamza szécsényi és Ali hatvani bég vezetésével Salgó várának bevételére indultak. A legenda szerint csellel vették be: a közeli hegyekre hatalmas fatörzseket vontattak fel, a vár védői ezeket látva pusztító erejű ágyúknak vélték, majd harc nélkül elmenekültek a várból. A királyi seregek 40 év múlva erős ostrommal tudták visszafoglalni, majd felrobbantották falait.
Salgó várának régészeti feltárása és részleges helyreállítása a napjainkban is tart.

Salgóvár Salgóvár Salgóvár

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Hihetelen, hogy több evtized alatt ezt a kis erődítményt nem tudták rekonstruálmi csaka romokat foltozgatják. Sajnálom pedig hazánk egyik leszebb vidéke.

Címkék:
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció