Kárpát-medence útikönyv
Település
Nyugati Kárpát-medence > Dunántúli-középhegység > Bakonyvidék > Balaton-felvidékSalföld - Kárpát-medence útikönyv

Salföld

Salföld

Fekvése:

Salföld község a Balatont nyugati felétõl északra, a Káli-medence dényugati részén található. Megközelíthetõ a 71-es útról Ábrahámhegynél lekanyarodva, illetve Tapolca felõl.

A településrõl:

A környéken már a 900-as években megjelentek a honfoglaló magyarok, a vidék Kál horka, majd Vérbulcsú nemzetségek szálláshelye lett, késõbb Koppány vezér birtokába került. Az õt legyõzõ István Zala vármegyéhez csatolta a területet, amely kezdetben három falvat foglalt magába: Ábrahám, Alsó- és Felsõ-Kõkút településeket.

Házak Salföldön

A községet az Árpád-házi királyok idején Salkõkútnak nevezték, valószínûleg azért, mert az egyik legismertebb birtokos az Atyusz nemzetség tagja, Sal (Saul) volt. A Sal családnak a környéken is nagyobb birtokai voltak, de a férfi ága 1560 környékén kihalt.

Házak Salföldön
A falu élete a török hódoltságig virágzott, állattartás és szõlõmûvelés jellemezte, a lakosság magyar volt. Salföld sorsa 1543-ban pecsételõdött meg, amikor a török seregek elfoglalták Székesfehérvárt, majd továbbhaladva a környék várait ostromolták. A Káli-medence többi településsével együtt Salföld is elpusztult.

Házak Salföldön

A keresztény seregek 1687-ben szabadították fel a környéket, de következett a Rákóczi-szabadságharc (1703-1711), melynek dunántúli hadjáratai hátráltatták a falu fejlõdését. Csak 1711 után éledt újjá a település, amikor betelepülõk népesítették be. Ezek egy 1720-as oklevél szerint magyar jobbágyok voltak. A XVIII. században a község gyors fejlõdésnek indult, ami a XIX. században is folytatódott, 1890-ben már 613 fõ élt a faluban.
A II. világháborúban sok hõsi halottja volt a településnek, az épületek azonban átvészelték a háború viszontagságait, Salföld társadalmát viszont a szocialista rendszer 1950-es évektõl gyökeresen átalakította. A magángazdaságokat szétverték, a parasztgazdák földjeit, amódosabbak házait államosították, 1990-re 77 fõre apadt a falu lakossága.

Házak Salföldön

Szerencsére a falukép szinte érintetlen maradt, manapság egyre többen választják a települést lakhelyül, a régi házakat szépen felújítják, Salföld amellett, hogy turista látványosság, mûködõ, élõ falu is.
Salföldi építészet Salföldi építészet Salföldi építészet

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció