Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Várak, várromok
Rezi vára - Kárpát-medence útikönyv

Rezi vára

Rezi vára

Megközelíthetősége, fekvése:

Rezi vára

A Balaton nyugati végétől (Keszthely) északra, a Keszthelyi-hegység nyugati részén 418 m tengerszint feletti magasságban, Rezi településétől északkeletre található Rezi vára. Megközelíthető a 71-es útról Cserszegtomaj, Rezi felé letérve, Rezitől földúton, vagy gyalog.

Története:
A vár építésének munkálatai az 1292-1307 közötti esztendőkre tehetők, de ekkor még csak a lakóépületet emelték, az udvart védő falakat valószínűleg még nem. A Keszthelyen birtokos Pécz nemzetség Marczal ágához tartozó Apor és fivére Lukács zalai ispánok erőszakos foglalásokkal jelentősen megnövelték birtokaik területét, és valószínűleg az így, jogtalanul szerzett uradalmuk megtartására és biztosítására építette Apor Rezi várát.

Rezi vára Rezi, és a már korábban elfoglalt szomszédos Tátika várának együttes birtoklása óriási hatalmat adott Apor kezébe, ha akarta, könnyedén lezárhatta a várak alatt vezető zágrábi kereskedelmi útvonalat. Csak Apor halála után került vissza a birtok a királyhoz, aki a Vudáról Zágrábba vezető útvonal biztosítására úgy döntött, a Balaton északi partján fekvő várait, Hegyesdet, Rezit és Szigligetet kiegészíti Tátika alsó és felső várával is.
Rezi vára Feltehetően 1360-ban a vár a Lackfiak birtokába került, akik 1360 és 1397 között jelentősen kibővítették. Számos védművel gazdagodott és a korabeli viszonyok között már komoly erődnek számított. Az 1396-os év végén Lackfi István Nápolyi László trónigényéért lépett fel, ezért Zsigmond király 1397 február 27-én, a körösi gyűlésen híveivel meggyilkoltatta, majd a család vagyonát elkobozta.
Többszöri tulajdonosváltás után az 1430-as évek elején a Pethő család birtokába került a vár, akik ezután hosszabb ideig éltek hol benne, hol pedig a keszthelyi várban.
Rezi vára A törökök ostromának mindvégig ellenállt, soha nem került török kézre. Ennek ellenére Rezi települését többször is elpusztították, az 1526-os mohácsi csatavesztés után a környék folyamatos török támadások színterévé vált.
A XVI. század végétől elvesztette katonai jelentőségét, tulajdonosai magára hagyták, ennek megfelelően folyamatosan pusztult. A várrom 1741-ben került Festetics Kristóf birtokába és 1954-ig a család tulajdonában is maradt. Az utóbbi években állagmegóvó munkálatokat folytatnak.

Forrás:
Varak.hu: Rezi vára


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék:
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció