Kárpát-medence útikönyv
Település
Nyugati Kárpát-medence > Dunántúli-középhegység > Bakonyvidék > Balaton-felvidékRévfülöp - Kárpát-medence útikönyv

Révfülöp

Révfülöp

Megközelítése, fekvése:

Révfülöp a Balaton északi partján, annak nyugati felében, a 274 m magas Fülöp-hegy lábánál fekszik. Megközelíthető autóval a 71-es úton, illetve vonattal a Budapest-Tapolca vonalon.

Leírása:

Első írásos említése 1211-ből származik, de a környéken talált régészeti leletek tanúsága szerint már a római korban is lakott volt. Az Árpád korban az itt működő rév köré kis falu települt, a XIII. században a szigeti részen egyhajós, vörös homokkőből készült templomot építettek.

Révfülöp: Templomrom

A szépen fejlődő települést 1548-ban portyázó török csapatok égették fel, amely így lakhatatlanná vált. A XVIII. században azonban az elpusztult Fülöp község újra feltámadt, benépesült és ismét fejlődésnek indult.

A XVIII. század elejétől a tihanyi apátság mellett további kis- és nagybirtokosok jelentek meg a területen, új erőre kapott a szőlőtermesztés. 1752-ben újraindult a révhajózás, 1779-ben új átkelő és révház épült.

Révfülöp a Fülöp-hegyről

A település mai nevét a XIX. századtól használja, és amely a Pilip, azaz Fülöp személynévből, valamint révátkelő szerepéből ered.

A XIX. század végén pusztító filoxéravész (szőlőgyökértetű) véget vetett a kiterjedt szőlőművelésnek, a szőlőbirtokosok elszegényedtek, rákényszerültek javaik, a présházak, pincék, birtokterületek eladására.

Révfülöp

Ezután kezdődött Révfülöp újbóli fejlődése. Lelkes révfülöpi lakosok belefogtak a település üdülő- és fürdőhellyé való fejlesztésébe. Kedvező természeti és fekvési adottságainak köszönhetően Révfülöp a század végére egyre keresettebb nyaraló- és üdülőhellyé vált, ahova tanárok, tudósok, gyárosok, katonatisztek, állami tisztviselők telepedtek le, szőlőültetvényeket telepítettek, villákat, üdülőket építettek.

1909-től Révfülöp bekapcsolódott a vasúti közlekedésbe, majd 1911-től a belföldi távbeszélő hálózatba. 1912-re elkészült a modern hajókikötő, 1936-tól a település bekapcsolódott az áramszolgáltatásba. A fejlődés következtében Kővágóörs hegyközség 1933-ban előbb üdülőhelyi rangot nyert, majd 1943-ban önálló községgé vált. Révfülöp 1973-tól nagyközségi rangot kapott és a régió központjává emelkedett.

Révfülöp

A település természeti szépségeinek, kedvező fekvésének, a közelben található Badacsonynak, Káli-medencének, középkori épület és templomromoknak, valamint egyéb különleges látnivalóknak köszönhetően méltán népszerű a turisták körében.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció