Kárpát-medence útikönyv
Tavak
Plitvicei-tavak - Kárpát-medence útikönyv

Plitvicei-tavak

Plitvicei-tavak

Megközelítésük, fekvésük:

Az egykori Lika-Krbava és Modrus-Fiume vármegyék, valamint Bosznia határánál található. Megközelíthető Károlyváros (észak), illetve Lovinac (dél) felől az 1-es sz, úton. Az autópályáról e két településen érdemes lehajtani, attól függően, merről jövünk.

A tavakról:

Horvátország 8 nemzeti parkja közül az 1949-ben alapított Plitvicei-tavak Nemzeti Park a legrégebbi és a legnagyobb területű, a maga 294,82 km2 kiterjedésével. 1979-ben felkerült az UNESCO természeti világörökségeinek a listájára.

 

Plitvicei-tavak

A park jelentőségét hidrográfiai tulajdonságai adják: a tavak mészkővízesései speciális feltételek mellett folyamatosan növekednek, állandó biodinamikus folyamatok kíséretében. A porózus mészkő gátakat, küszöböket és egyéb természetes formákat, akadályokat épít, újabb és újabb tavakat, és az ezek közötti látványos vízeséseket építve.

Plitvicei-tavak: Nagy-vízesés

Idővel a folyóvíz megváltoztatja útját, egyes helyeket szárazon hagyva, máshol pedig a mészkő további növekedését segítve. Ez a jelenség kelti azt az érzést a látogatókban, hogy a Plitvicei-tavak sohasem ugyanolyanok.

Plitvicei-tavak: Vízesés

A nemzeti park erdei és rétjei gazdag, változatos állat és növényvilágot takarnak, számos ritka élőlény talál itt otthonra. Az erdők legnagyobb hányadát a bükk- és fenyőtársulások alkotják. A növényvilág gazdagságára jellemző, hogy eddig közel 1300 növényfaj ismert a területen, melyek közül 75 endemikus faj. A növények között 55 féle orchideát is ismernek. A park területének kutatásai során 321 féle lepkét, 161 féle madarat és 21 féle denevért találtak, ami az állatvilág változatosságát bizonyítja. A nagyragadozók legismertebbike a barna medve (Ursus arctos).

Plitvicei-tavak: Vízesés

Az ide látogatóknak lehetőségük nyílik a kirándulásra, kerékpározásra, hegymászásra, utazhatnak elektromos hajóval vagy kisvonattal, evezhetnek, fényképezhetnek.

Források:

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park ismeretterjesztő füzete


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Plitvicei-tavak | Lika-Krbava vármegye | Tavak | Horvátország | | Vízesés | Vízesések | Barna medve |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció