Kárpát-medence útikönyv
Dombok, hegyek
Nyugati Kárpát-medence > Dunántúli-középhegység > Dunazug-hegység > PilisPilis: Nagy-Kevély - Kárpát-medence útikönyv

Pilis: Nagy-Kevély

Pilis: Nagy-Kevély

Megközelítése, fekvése:

A Nagy-Kevély a Pilis déli részén, Piliscsaba és Csobánka községek között fekszik. Megközelíthető gyalogosan Pilisborosjenőről és Csobánka felől is az Országos Kéktúra, a SÁRGA, valamint a PIROS NÉGYZET, majd PIROS jelzések mentén.

A hegyről:

A Pilis egyik északnyugat-délkelet irányú vonulatának tagja az 534 m magas Nagy-Kevély. Keletkezése a földtörténet középidejére tehető, legfőbb tömegét a kb. 220 millió éve, a felső triász elején képződött fődolomit alkotja. Ez bukkan a felszínre a hegy délnyugati meredek lejtőin, és a csúcs környékén.

A Nagy-Kevély oldalában

A dolomitra 210 millió éve sekély, nyílt tengeri környezetben dachsteini mészkő rakódott. Kb. 130 millió éve, a krétakorban a Pilis-hegység északkelet-délnyugat irányú, illetve erre merőleges törésvonalak mentén kiemelkedett, és féloldalasan megbillent sasbércekre darabolódott. Ennek egyik példája a Nagy-Kevély.

Kilátás a Nagy-Kevélyről

A csúcsról, és a közeli sziklákról csodálatos panoráma tárul a kirándulók szeme elé, körbenézve megcsodálhatjuk a Duna kanyargó folyását, valamint a Pilis és a Budai-hegység jelentős csúcsait.

A Nagy-Kevély csúcsa

Források:

Ismeretterjesztő tábla a Nagy-Kevély csúcsán.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Nagy-Kevély | Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye | Pilisborosjenő | Csobánka | PIROS jelzés |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció