Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Várak, várromok
Pécsvárad vára - Kárpát-medence útikönyv

Pécsvárad vára

Pécsvárad vára

Megközelíthetősége, fekvése:

A 6-os számú főtról lekanyarodva érhető el Pécsvárad települése, a településen belül a hegyoldalban álló templom tornyát követve lehet megtalálni a várat. Budapest felől érkezve, Mecseknádasd után, a Mecseken átkelve táblák jelzik Pécsváradot.

Története:
A vár egy Szent István királyunk által alapított bencés monostorra épült. A Szent Benedek atyáról elnevezett apátságot Szent István halálának évében, 1038-ban szentelték fel, alapítólevelében 42 környékbeli falut rendelve alá.

Pécsvárad vára


A vár alakja a XIII. században alakult ki, a ma is látható várfalakat a XVIII. században építették a középkori falakra. Szent István korából származik a legrégebbi, egységében megmaradt tér, a monostorkápolna, melyet a vár középkori felvonóhídján lehet megközelíteni. Az 1015-ben felszentelt kápolna egyhajós, román stílusú, mennyezete nyitott fedélszékes volt. Ma is láthatók felmenő falai és szentélye, melynek boltozatát jobb oldalon egy 1157-ből származó, bizánci stílusú freskó díszíti. Az épület bővítésekor a kápolna altemplomi szerepet kapott, az emeletre új templomot építettek.

Pécsvárad vára

A várudvart keretező épületek közül a jobb oldali a XVIII. században épült, a jellegzetes vártorony pedig 1490-ben. A várudvaron az apátsági épületek és egy újabb, valószínűleg az 1241-42-es tatárjárás után épített gótikus csarnoktemplom romjai láthatók. A templom kettősnek látszó szentélye, és a kettő járószintjének különböző magassága arra utal, hogy a templom alatt egy korábbi szentély is található, egyes kutatók szerint a Szent István alapítólevelében említett második kápolnáé.

Pécsváradi vár Pécsváradi vár Pécsváradi vár

A várban jelenleg múzeum működik, vártörténeti és képzőművészeti kiállítások láthatók.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Pécsvárad | Baranya vármegye | vár | templom | Szent István | Szent Benedek |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció