Kárpát-medence útikönyv
Település
Páty - Kárpát-medence útikönyv

Páty

Páty

Megközelítése, fekvése:

Páty a fővárostól nyugatra, a Zsámbéki-medence délkeleti részén található, átlagosan 180 méter tengerszint feletti magasságon, 200-400 m magas dombok ölelésében. Gépkocsival megközelíteni keletről a Budakeszi (Budapest), nyugatról a Zsámbék felől érkező útról tudjuk. Autóbusszal a Kelenföldi pályaudvartól, vagy a Széna térről induló járatok valamelyikével tudjuk.

Páty történetéről:

Ősidők óta lakott a környék, ezt bizonyítják a területről előkerült kő-, réz- és bronzkori leletek. A római korban a határban található Főkút forrás gyógyító hatása vonzotta ide az aquincumi táborváros előkelő lakóit, fürdő épült a forrás köré, a település pedig felvirágzott.

Pátyi panoráma

A falu nevét először egy 1286-os adománylevél említi. A mohácsi csatavesztés után ez a település is török uralom alá került, de lakossága kisebb-nagyobb megszakításokkal a helyén maradt. Páty megmaradása szempontjából nagyon fontos volt, hogy lakói földműveléssel, mezőgazdálkodással foglalkoztak, búzájáért, boráért messziről jöttek ide a kereskedők. Páty borvidék jellegének a XIX. század vég nagy filoxérajárvány vetett véget, de emlékét máig őrzi atelepülésen található hangulatos, szépen rendben tartott pincesor.

Pátyi pincesor Pátyi pincesor Pátyi pincesor

Szép fekvésének, friss levegőjének, ipartól való mentességének köszönhetően Páty vonzó hely a pihenni vágyóknak, domboldalai hétvégi házakkal népesültek be. Legértékesebb építészeti emlékei a copf stílusban épült római katolikus és a későbarokk stílusú református templom.

Páty: Református templom

Források:

Páty honlapja


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció