Kárpát-medence útikönyv
Barlangok
Nyugati Kárpát-medence > Dunántúli-középhegység > Dunazug-hegységPál-völgyi-barlang - Kárpát-medence útikönyv

Pál-völgyi-barlang

Pál-völgyi-barlang

Megközelítése, fekvése:

A barlang Budapesten, a Szépvölgyi út 162. szám alatt található. Megközelíthető Óbudáról a Kolosy tér felől autóval a Szépvölgyi úton, majd a Virág Benedek utcán, illetve a Kolosy térről induló 65-ös autóbusszal. A barlang a 300 m magas Mátyás-hegy és a 374 m magas Látó-hegy között fekvő völgyben, egy korábbi kőfejtő helyén nyílik.

A barlangról:

Budapest 5 legnagyobb barlangja közül az elsőként lett felfedezve. A legenda szerint 1904 júniusában egy, a Pál-völgyi kőfejtő udvarának szélén legelésző birka alatt beszakadt a föld. Az állat kimentésére odaérkezők között volt Bagyura János, a bányafelügyelő fia, aki észrevette, hogy a talált üregnek folytatása is van. Ennek feltárásához barlangkutatókat hívtak segítségül. A kutatók csapata, élükön Jordán károllyal és Sholtz Pál Kornéllal, még abban az évben feltárta a közönségnek manapság bemutatott barlangjáratok nagy részét. A kutatásokat egészen 1910-ig folytatták, eddig a barlang kb. 1 km-es hosszú szakaszát fedezték fel.

Pál-völgyi-barlang

Az idegenforgalmi kiépítés gondolatát először 1915-ben Kadic Ottokár vetette fel, de annak ellenére, hogy ezt a javaslatot dr. Lóczy Lajos, a Földtani Intézet igazgatója is támogatta, a hivatalos szervek részéről teljes volt az érdektelenség. Ezért a kutatók saját maguk, szabadidejükben, önerőből kezdték meg a kiépítést, elegyengettég az aljzatot, a sziklatömbökből lépcsőket készítettek, a szűk járatokat kitágították, valamint rendezték a bejárat körüli tereket. Az így kiépített szakaszt a nagyközönség szakavatott vezetők segítségével, karbidlámpák fényénél tekinthette meg.

Pál-völgyi-barlang

A II. világháború idején ezt a barlangot is óvóhelyként használták, ami a barlang képződményeinek jelentős károsodásához vezetett.

Ezután több évtizeden keresztül kutatták a barlangot, különösebb eredmények nélkül, majd 1980-ban új lendületet kapott a Pál-völgyi-barlang feltárása, amely jelentős eredményeket hozott. A Bekey Imre Gábor barlangkutató csoport tagjainak a huzat útját követve sikerült a Színházteremből nyíló Vészkijárat hasadékon keresztül további, addig ismeretlen barlangrészekbe jutniuk. A lelkes és kitartó munkának köszönhetően a Pál-völgyi-barlang feltárt szakaszainak a hossza néhány év múlva már elérte a 12 km-t. Ezzel Magyarország második leghosszabb barlangrendszerévé lépett elő.

Pál-völgyi-barlang

 

Források:

Ismeretterjesztő leírások a Szemlőhegyi-barlang kiállítótermében.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék:
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció