Kárpát-medence útikönyv
Település
Nyíregyháza - Kárpát-medence útikönyv

Nyíregyháza

Nyíregyháza

A városról:

Nyíregyháza első írásos említése a XIII. század elejéről való. A XV. században a törökök elől elmenekült lakosok helyére hajdúkat telepítettek, de az itt élőket a XVII. század második felétól fosztogatók, járványok és természeti csapások tizedelték. A város igazi fejlődése 1753-ban indult, amikor a település felének birtokosává vált gróf Károlyi Ferenc jelentős kedvezményeket ígért az ide települőknek. Néhány év alatt mintegy kétezren érkeztek Békés megyéből, illetve szlovák nemzetiségűek a Felvidékről.

 

 

Nyíregyháza belvárosában


A település 1786-ban mezővárosi kiváltságokat kapott, 7500 lakosával már a megye legnépesebb helyének számított. 1837-ben különleges királyi kiváltságokat kapott, és kitüntetett mezőváros lett.

Nyíregyháza belvárosa Nyíregyháza - Kossuth-szobor

A XVIII. század második felében tovább folytatódott a városiasodás, megjelent az első vonat is, majd a folyamatosan fejlődő Nyíregyháza Szabolcs vármegye székhelye lett. Még az I. világháború előtt megépült a távírda, a posta, és a pénzügyi palota, valamint a színház, 1911-ben elindult az első villamos.

Nyíregyháza belvárosa

Ma Nyíregyháza megyei jogú város, lakossága meghaladja a 115 ezret, sportélete, közgyűjteményei, múzeumfaluja, állatkertje, festői szépségű Sóstója gazdag programokra, mags színvonalú művészeti életre adnak lehetőséget.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció