Kárpát-medence útikönyv
Ipari emlékek, építmények > Meteorológiai állomások
Nyíregyháza-Napkor, meteorológiai és radarállomás - Kárpát-medence útikönyv

Nyíregyháza-Napkor, meteorológiai és radarállomás

Nyíregyháza-Napkor, meteorológiai és radarállomás

Napkori radar épülete

Nyíregyházától keletre, a Vásárosnamény felé vezető út mellett nem mesze lehet megtalálni a nyíregyházi meteorológiai állomást, illetve a mellette lévő radart. Élesebb szeműek már a főútról észrevehetik a földből kiemelkedő radartorony fehér gömbjét, Nyíregyháza felől érkezve, a napkori elágazás után néhány száz méterre, balra lehet megtalálni az állomáshoz vezető beton utat.

Meteorológiai obszervatórium

Nyíregyházán kellett járnom 2008 őszén, ezért ha már úgyis arra jártam, szántam rá időt és felkerestem a város határától nem messze található meteorológiai állomást. Először Napkoron, a Sényői utcában próbálkoztam, de ez nem vezetett eredményre, ezért meg kellett kérdeznem az utcán valakit, aki útbaigazított.

Szélmérő

Az állomás maga egy mesterségesnek látszó domb tetejére van építve. Mivel észlelő nélküli állomás, ezért általában nem lehet ott találni senkit. Ez látogatásomkor is így volt, ezért nem tudtam bemenni, és az állomás történetéről sem tudtam érdeklődni. Kívülről az látszott, hogy nem sok műszer van, az állomás területe pedig eléggé elhanyagolt.

A radartorony kupolája

Az állomás területén lehetett látni még egy romos állapotban lévő Stevenson-hőmérőházat, illetve volt még egy gépháznak látszó épület, nagyonhasonló ahhoz, mint amit Szentgotthárd mellett, a farkasfai állomáson is láthattunk. Talán kazánház lehetett valamikor. A műszerparkban volt Hellmann-féle csapadékmérő, szélmérő és egy automata időjárás állomás, tehát nem túl sok minden.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Kérdezném: ez évben mikor volt heves zivatar Nyíregyháza térségében ? Televízióm ennek következtében (villámcsapás) üzemképtelnné vált! Biztosító kéri a napot és időpontot, majd híradástechnikus (TV-szerelő) szakvéleményét!
    Köszönettel venném válaszukat!
    Csookonay István
    4400 Nyíregyháza,
    Kodály Z. u. 30. 3./14.

Címkék: Illusztráció | meteorológiai állomás | Radarállomás |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció