Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Templomok
Nyírbátor: Református templom és harangláb - Kárpát-medence útikönyv

Nyírbátor: Református templom és harangláb

Nyírbátor: Református templom és harangláb

Megközelítése:

Nyírbátorról Mátészalka felé elindulva a 471-es úton az egyik kanyarban kell balra fordulnunk a Vár utcába (tábla jelzi a Múzeum irányát) a nyírbátori Báthori-várkastély és a református templom felé. A kastélyhoz és a templomhoz közeledve már messziről látszik mindkét épület. A harangtornyot és a templomot egy domb tetejére építve találjuk.

Gyalogosan megközelíthetjük Nyírbátor központi teréről, a Szabadság térről is a Báthory utcán.

Nyírbátor: Református templom és harangláb

A harangtoronyról:

XVII. századi, monumentális hatású, zömök, árkádos, négy fiatornyos faépítmény.

1640 körül építették, tölgyfa gerendákból ácsolták a közel 30 m magas tornyot, amelynek méretei és kora is egyedülálló a mai Magyarországon. Ez az ország legnagyobb méretű fa haranglába.

Nyírbátor: Harangláb

Különösen szép az erkélygaléria és a fiatornyoknak a megmunkálása, galériája és zsindelyezett szoknyája miatta a torony bástyaszerű benyomást kelt. Egyik harangját Bethlen öntette és Wield György öntötte 1640-ben.

Nyírbátor: Harangláb

A református templomról:

Az előbb bemutatott harangláb mellett áll a XV. századi eredetű, késő gótikus stílusú templom, amely legszebb hazai teremtemplomunk. A XV. század második felében emeltette Báthori István (az 1479-es kenyérmeżei csata hőse) Nyírbátor két középkori templomát.

Nyírbátor: Református templom

A mai református templomot eredetileg (Johannes olasz mester művét) eredetileg családi kápolnának és temetkezési helynek szánták. Hálóboltozattal fedett egyterű belsejét hatalmas, háromosztású, csúcsíves ablakok világítják meg.

Nyírbátor: Református templom belsejeNyírbátor: Református templom

A templomot a XVI. század elején kettős, reneszánsz stílusú ajtóval, kegyúri ülőfülkével, valamint szentségtartó fülkével látták el. A Morone olasz intarziaművész által 1511-ben készített hátaspadsornak már csak egyes részei láthatók, a nagy értékű berendezési tárgyakat részben a budapesti Nemzeti Múzeum, részben a helybéli múzeum őrzi.

Nyírbátor: Református templom

Ingyenesen látogatható, jövő évtől (2010) várható a felújítása.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Nyírbátor | Szabolcs vármegye | református templom | Harangláb | Harangtorony | Báthori | Gótikus |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció