Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Várak, várromok
Nyírbátor: Báthory várkastély - Kárpát-medence útikönyv

Nyírbátor: Báthory várkastély

Nyírbátor: Báthory várkastély

Megközelítése:

Nyírbátorról Mátészalka felé elindulva (471-es út) kell balra fordulnunk az út egyik kanyarulatában a Vár utcába (tábla jelzi a Múzeum irányát) a nyírbátori Báthori-várkastély és a református templom felé. A kastélyhoz és a templomhoz közeledve már messziről látszik mindkét épület. A harangtornyot és a templomot egy domb tetejére építve találjuk.

Gyalogosan megközelíthetjük Nyírbátor központi teréről, a Szabadság térről is a Báthory utcán.

Nyírbátor - Báthory-várkastély

A várkastélyról:

A Báthory-család nagy kiterjedésű birtokának közepén, Bátorban már a középkorban állt egy udvarház, amelyet a XVI. században bővítettek és alakítottak át. A kastélyról már 1498-ban említést tesznek a korabeli feljegyzések. Valószínűleg e kastély falai közt folytak az Erdély és Magyarország egyesítéséről folyó tárgyalások Fráter György és Ferdinánd király képviselői között, és végül itt köttetett meg 1549-ben a nyírbátori egyezmény, amely kimondta a két országrész újraegyesítését.

Nyírbátor - Báthory-várkastély

A vár területe 60 x 80 m volt, ezen belül, a középső udvar körül több önálló palotaszárny és épület helyezkedett el, az egészet palánk és árok övezte. Az északi oldal közepén helyezkedett el az épületegyüttes leglátványosabb tagja, az északi palota, amelynek maradványait használták fel 1730-ban a magtár építésekor. Ez az épület a várkastély egyetlen olyan része, amely falaiban középkori maradványokat őriz, pusztulása előtt is állapotában is legalább három szintből állt. Hatalmas, kétosztatú dongaboltozatos, terazzopadlóval kialakított borospincével rendelkezik.

A földszint három boltozott helyiségből állt. A magtárrá történő átalaítás során a földszint osztófalait elbontották, de a megmaradt lenyomatok és boltvállak alapján a terek rekonstruálhatók.

Nyírbátor - Báthory-várkastély

A bejárat az udvarról a középső, nagyobb helyiség délkeleti sarkából nyílt, ennek egyetlen ablaka az északi oldal közepén volt. A két szélső helyiség a középsőből volt elérhető, ezek megvilágítására az északi és a déli oldalon (a keresztirányú dongaboltozatoknak megfelelően) egy-egy rácsos ablak szolgált. Az emeletre a nyugati és a középső helyiség kettős válaszfala által közrefogott egykarú lépcső vezetett fel, ennek ajtaja a középső tér délnyugati sarkából nyílt.

Az épület déli, udvar felőli oldalához ötpilléres árkádsoron álló reneszánsz loggia is csatlakozott, melyre keleti végében szintén lépcső vezetett fel.

Nyírbátor - Báthory-várkastély loggiája

A várkastélyt az utóbbi években PHARE támogatásból valamint a nyírbátori önkormányzat támogatásával felújították.

A kastély hétfőtől vasárnapig 10 és 18 h között látogatható (jelenleg beruházás miatt csak részlegesen látogatható 2009.07.23.)

Belépődíj 400 Ft/fő (6 éves kortól)

(a forrásokból tájékozódvan nem tudtam eldönteni, hogy a kastélyt, illetve a Báthoryakat i-vel vagy y-nal írják, így többnyire maradtam az y-os változatnál)


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Nyírbátor | Szabolcs vármegye | Báthory-várkastély | Magtár | vár | Kastély |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció