Kárpát-medence útikönyv
Település
Nyírbátor - Kárpát-medence útikönyv

Nyírbátor

Nyírbátor

Megközelítése, fekvése:

Nyírbátor az egykori Szabolcs vármegye keleti részén található, Nyíregyházától mintegy 45 km-re.

Nyírbátor története:

Első említése 1279-ből származik, neve az ótörök batir = bátor, hős szóból ered. Már ekkor a Báthoryak ősei, a Gutkeled nemzetségbeliek birtokolták. 1280-ban IV. László heti vásár tartását engedélyezte a településnek.

Ezután a város a földbirtokos család birtokigazgatási központja és családi temetkezési helye lett. Ettől kezdve sorsuk közel 330 éván át közös lett, ezen időszak alatt a mezőváros virágzó település, igazgatási, kereskedelmi, gazdasági, majd rövid időre politikai központtá fejlődött, kapocs Erdély, Kárpátalja és Lengyelország felé.

Nyírbátor: Báthory-kastély

A virágzást a török háborúk kora törte meg, a város történelmét az egymást követő fejedelmek, főurak alakították. Az 1872-es közigazgatási reform során elvesztette hat évszázada viselt városi rangját, amit csak 1973-ban szerzett vissza.

Nyírbátor: Református templom és harangláb

Az utóbbi évtizedekben kulturális élete újra felpezsdült, 1967-től hagyományos Zenei Napok, 1976-tól Zenei Táborok teszik nyaranta a zene városává. 1992-ben indult útjára a Nemzetközi Utcaszínház Fesztivál, amely a szabadtéri színházi formák egyik legrangosabb hazai képviselője. A zenei mellett a képzőművészeti élet is virágzásnak indult: festő és grafikus művészek dolgoznak, alkotóház és zománcműhelyek működnek.

Nyírbátor: Tinódi Lantos Sebestyén szobra

 


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció