Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Várak, várromok
Nógrád vára - Kárpát-medence útikönyv

Nógrád vára

Nógrád vára

Megközelíthetősége, fekvése:

A 2-es számú főútról Szendehely és Rétság között lekanyarodva kb. 2-3 km-re található a Börzsöny lábánál. Vonattal a Vác-Balassagyarmat vonalon érhető el.
A falu fölé magasodó várhegy Nógrád településének a szélén helyezkedik el, tengerszint feletti magassága mintegy 286 m. Kb. 50-60 méterrel emelkedik ki a környezetéből. A körbe meredek oldalú várhegy kiválóan védhető, messzire belátni a környéket.

Története:
A vár keletkezéséről nincsenek pontos információk. Anonymus szerint a honfoglaló magyarok itt már várat találtak, de ez az adat vitatható. A X.-XI. század fordulója körül már valószínűleg állt, de erről a későbbi átépítések, bővítések miatt nem lehet tudni semmi biztosat. A XI. századtól már a váci püspök birtoka, Mátyás király uralkodása alatt Báthory Miklós püspök jelentősen bővítette, 1527-től királyi birtok, 1544-ben a török elfoglalta, de 1594-ben ismét magyar kézbe került.

Nógrádi vár Nógrádi vár Nógrádi vár 1663-ban ismét török kézre került és 1685-ig a birtokukban is maradt. Ekkor egy villám belecsapott az öregtoronyban elhelyezett lőszerraktárba, a detonáció romba döntötte a falak jelentős részét is, így a törökök magára hagyták a romos várat.
Képek Nógrád váráról (4 db kép).

Forrás: http://varakborzsony.uw.hu/800/17.htm


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék:
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció