Kárpát-medence útikönyv
Település
Nárai - Kárpát-medence útikönyv

Nárai

Nárai

Megközelítése, fekvése:

Szombathelytől néhány km-re délnyugatra található, a Bolygó-patak partján.

Nárai: Szent Tamás római katolikus templom

Története:

A falu környékén számos, kelta eredetű halomsírt lehet találni, ami bizonyítja, hogy a környéke már évezredek óta lakott. Emellett a szomszédos Savaria városnak köszönhetően a római korban is virágzó élet zajlott a településen. AZ egyik külterületi dombon a XIX. században e korból származó villaépület romjaira bukkantak, és az ásatások során Nerva császár aranyérméje is előkerült. Ide vezethető vissza az a néphit is, hogy a falu mai neve módosult formában az egykori Néró császárhoz köthető. Valószínűbb azonban, hogy a falu neve a honfoglalás idejéből, az első területfoglaló, szláv eredetű családtól a Narey-től eredeztethető, amely család feje talán a honfoglaló vezérek egyike volt.

A falu nevét először egy okirat említi 1238-ból terra Narey, majd egy későbbi okirat 1257-ből villa Naree formában. A család s vele együtt a település története jól nyomon követhető a nagy számban megmaradt oklevelek alapján egészen az újabb időkig.

Nárai: I. világháborús hősi emlékmű

1583-ban hatalmas tűzvész pusztította el szinte teljesen a községet, amiben a Náray család teljes iratanyaga is megsemmisült.

A török hódoltság időszakában Nárait, mint számos szomszédos települését is több támadás érhette, de erről nem állnak rendelkezésre pontos adatok. A török dúlást követően a megfogyatkozott lakosságot főleg horvát telepesekkel pótolták, erre utal a községben ma is megtalálható jó pár horvát eredetű családnév.

 


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció