Kárpát-medence útikönyv
Tavak
Mohos-tőzegláp - Kárpát-medence útikönyv

Mohos-tőzegláp

Mohos-tőzegláp

A Csomád-hegység két egykori vulkánjának egyik kúpján, 1050 m tengerszint feletti magasságban található a Mohos-tőzegláp. Átmérője 800 m, területe 80 ha. A tőzeg vastagsága 10 m, mennyisége 3 millió köbméter. Eredetileg itt is a szomszédos Szent Anna-tóhoz hasonló vízfelület volt, de a Veres-patak által okozott eróziónak, és a hordalékkal történt feltöltésnek köszönhetően a tó mára eltűnt, helyette sűrű növényzettel, főleg tőzegmohával benőtt láp maradt.

 


Tószem a Mohos-tőzeglápban

 

A Mohos-csúcs déli lábánál egykori vulkanikus kráterben terül el. Az egykori Mohos-tó felületét már szinte teljesen eltakarja az ingovány, mára már csak néhány tószem maradt a hajdani víz helyén. A tőzegláp területén különböző különleges növényritkaságokat lehet megcsodálni, találhatunk többféle húsevő növényt, több, mint húszféle mohafélét, tőzegáfonyát, fekete- és vörösáfonyát, mámorkát, kéttős erdei fenyőt valamint tőzegrozmaringot.

 


Fapallókból álló út a Mohos-tőzeglápban

 

Az állatok közül találkozhatunk itt különböző kerekesférgekkel, iszapamőbával, medveállatkával, piócákkal, vízi bogarakkal.
Az ide érkező látogatók ma már csak a szigorúan védett tőzegláp egy kisebb részét tekinthetik meg vezető kíséretében. A lápra épült fapallókon el lehet jutni több tószemhez, és a növényritkaságok egészen közelről szemlélhetők meg.

 

 

Mohos-tőzegláp

 

Megközelítése:
Autóval a Sepsiszentgyörgy-Csíkszereda közötti országútról, Sepsibükszádnál lekanyarodva. Illetve Kézdivásárhely/Torja felől is megközelíthető.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Nagyon színvonalas oldal!

Címkék: Mohos-tőzegláp | Csík vármegye | Szent Anna-tó | Csomád-hegység | Vulkán | Erdély |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció