Kárpát-medence útikönyv
Település
Marosvásárhely - Kárpát-medence útikönyv

Marosvásárhely

(Targu Mures, Neumarkt am Mieresch)
Marosvásárhely

Megközelítése, fekvése:

Marosvásárhely Erdély szívében, a Maros folyó partján, erdőkkel borított dombok tövében, a 15-ös és a 13-as számú romániai főutak keresztezésénél. Tengerszint feletti magassága 220m. Megközelíthető Torda, Kolozsvár, Nagyvárad felől a 15-ös (E60) sz. úton, illetve Segesvár, Brassó (Székelyudvarhely, Csíkszereda) felől a 13-as sz. úton.

A város története:

Marosvásárhely első írásos említése a XII. század elejéről, Könyves Kálmán idejéből származik, Novum Forum Siculorum néven. Ebben a században épülhetett a Szent Miklós plébániatemplom, mely a mai Bolyai gimnázium helyén állhatott.

Marosvásárhelyi panoráma

A mai vártemplom helyén már a XIII. század elején Domokos-rendi kolostor működött, mely az 1241-es tatárjáráskor elpusztult.

1288-ban, László vajda egyik oklevelében már Vásárhely néven említik a települést. 1405-ben Luxemburgi Zsigmond magyar király vásárok tartására ad jogot a városnak, majd 1482-ben Mátyás király által királyi várossá válik. 1616 április 29-én Bethlen Gábor fejedelem szabad királyi város kiváltságot ad Marosvásárhelynek. Ekkor változtatják nevét a régi Székelyvásárhelyről Marosvásárhelyre.

Marosvásárhely: Kultúrpalota

Évszázadokon keresztül a hat székely szék egyikének, Marosszéknek a fővárosa, eközben helyet ad több országgyűlésnek, jó néhány erdélyi fejedelmet itt választanak meg, vagy iktatnak be. A vásárhelyi református vártemplomban tartott országgyűlések egyik legjelentősebbje az 1571. évi, amikor megerősítették az erdélyi vallásszabadságot.

Marosvásárhely: Kiskatedrális

A város fokozatosan Erdély oktatási, kulturális központja lett, Sárospatakról, majd Gyulafehérvárról ide telepítették át a református kollégiumot.

Marosvásárhely fejlődésében a XX. század elején jelentős szerepe volt dr. Bernády György polgármesternek. Ebben az időben tervszerűen végezték az utcák, terek, díszparkok kialakítását, leaszfaltozták, csatornázták az utcák jelentős részét. Megépült a Kultúrpalota, a Református Kollégium és a Városháza.

Marosvásárhelyi utcakép

Az I. világháború megtörte a város fejlődését. A trianoni békeszerződés után eltávolították a magyar vonatkozású szobrokat, helyükre románok kerültek.

Marosvásárhely azonban most is a Székelyföld legjelentősebb városa. 165 000 lakosának majdnem a fele magyar.

Nevezetességek, látnivalók:
Marosvásárhely: Meteorológiai állomás

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció