Kárpát-medence útikönyv
Szobrok, emlékművek, temetők > Szobrok
Madéfalvi veszedelem emlékműve - Kárpát-medence útikönyv

Madéfalvi veszedelem emlékműve

Madéfalvi veszedelem emlékműve

Megközelítése, fekvése:

Csíkszeredátől mintegy 10 km-re északra található Madéfalva teleülése. A Madéfalvi-Hargita lábánál, az Olt két partján fekszik.

Az emlékműről:

1764 január 7-én a császári katonaság itt mészárolta le a határőrezred felállítása elleni tiltakozásul összegyűlt 200 székelyt. Ez az esemény madéfalvi veszedelemként írta be magát a történelembe, ennek állít emléket a település központjában 1905-ben felállított emlékmű.

Madéfalva: A madéfalvi veszedelem emlékműve

A madéfalvi veszedelem (Siculicidium):
1764 januárjában csíki, kászoni és háromszéli székelyek gyűltek össze a település határában, hogy tárgyaljanak a császári határőrséget szervező bizottság képviselőivel. Nem harcolni akartak a felvonult katonákkal, hanem megállapodni, hogy inkább adót fizetnek, mintsem a központi hatalom álta szabott feltételek szerint beálljanak a császári hadseregbe.
1764. január 7-én hajnalban mintegy 1300 katona vette körül Madéfalvát, majd hajnali három órakor megszólaltak az ágyúk és megkezdődött a vérengzés. Az emberek pánikba estek és menekülni kezdtek, fegyveres ellenállásra senki nem gondolt. A falu az ágyútűztől kigyulladt, de a lezárt utak miatt lehetetlen volt menekülni, többen a befagyott Olton át akartak menekülni, de a jég beszakadt és belefulladtak a folyóba.
Ez a véres esemény került madéfalvi veszedelem néven a köztudatba, és már akkor megszületett rá a kifejezés: SICULICIDIUM, azaz a székelyek legyilkolása.
A számmisztikára fogékonyaknak feltűnt az az érdekesség, hogy a SICULICIDIUM betűit római számoknak tekintve (SICVLICIDIVM), és azokat egyesével összeadva éppen 1764 jön ki, ami a vérengzés éve.

Madéfalva: A madéfalvi veszedelem emlékműve

A vérengzés és az erőszakos katonasorozás hatására kezdődött a székelyek tömeges kivándorlása Bukovinába, ahol elrejtőzhettek és megélhetést találtak a már ott élő csángómagyarok falvaiban. 1774-ben Bukovina a török fennhatóság alól az osztrákok kezére került, Hadik András gróf közbenjárására megkegyelmeztek a székelyeknek és behívták őket az újonnan megszervezett, elnéptelenedett tartományba, ahol 1786-ig megalapították falvaikat: Istensegíts, Fogadjisten (1776), Hadikfalva, Józseffalva (1785) éa Andrásfalva (1786), majd innen széledtek szét a világba. A falvak a mai Románia területén Suceava megyében találhatók.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Kérem, küldjék el az
    Emlékmű GPS. koordinátáit.

Címkék:
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció