Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Várak, várromok
Lánzséri vár - Kárpát-medence útikönyv

Lánzséri vár

Lánzséri vár

Megközelítése, helye:

A lánzséri vár az egykori Sopron vármegye nyugati szélén, a Lánzséri-hegység egyik, 627 m magas csúcsán áll. Megközelíthető Magyarországról Sopron felől, a kópházi határátkelőn kilépve, a 62-es, az 50-es, majd Sopronszentmártontól az L232-es úton Lánzsér felé fordulva pár kilométer megtétele után érünk a várhoz.

Lánzséri vár

A várról:

A vár egykor Nyugat-Magyarország legnagyobb erődje volt, ma Közép-Európa egyik legnagyobb várromja. A várat egy XII. század elején épült lakótorony helyén a XII. század második felében építették az Erchinger család tagjai. 1263-ban IV. Béla örökös joggal a soproni főispánnak, Lőrincnek adományozta. Lőrinc fia Lőrinc 1290-ben nem volt hajlandó behódolni az osztrák hercegnek, aki ezért elfoglalta a várat.

Lánzséri vár

A XV. század elején Garai Miklós nádor tulajdonában volt a vár, azonban 1435-ben már a Fraknóiak birtokolták, majd 10 év múlva elzálogosították Albert osztrák hercegnek.

Lánzséri vár

A következő évszázadokban is több tulajdonosváltás történt, majd a Rákóczi elleni hadjárat részeként 1707-ben osztrák katonaság szállta meg. Még ez év július 11-én felrobbant a lőportorony és az épületek nagy része megsemmisült. 1772-ben részben helyreállították a várat, de nem sokkal később tűzvész pusztította. A lánzséri uradalom központját ekkor átköltöztették Lakomparkra. A vár azóta romos.

Lánzséri vár

 

Források:

Várak.hu


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Lánzsér | Sopron vármegye | Várvidék | vár |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció