Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Várak, várromok
Krasznahorka vára - Kárpát-medence útikönyv

Krasznahorka vára

Krasznahorka vára

Története:

Egy legenda szerint IV. Béla e vidékre menekült a tatárok elől, és ebben az Ákos nemzetségbeli Szár Detre és Fülöp testvérek nyújtottak segítséget neki. Jutalmul a király 1243-ban nagy kiterjedésű gömöri területeket adományozott nekik. Az Ákos nemzetségbeliek később, 1318-ban Krasznahorkát eladták a Batizfalviaknak. Feltételezhetően ők és a Máriássyak a vár első építői. Ekkor még nem igazi vár épült a Krasznahorka feletti mészkődomb tetejére, csak egy gótikus lakótorony.
Idővel az Ákos nemzetség elnevezése Bebek formában honosodott meg, akik rájöttek, hogy az általuk korábban eladott birtoknak jóval magasabb az értéke. Ezért évekig tartó viszályba kezdtek a Máriássyakkal a visszaszerzéséért, ami végül 1352-ben sikerült is nekik, és végül egészen a XVI. század második feléig birtokolták.

Krasznahorka vára

Krasznahorka vára


Miután 1567-ben utód nélkül meghalt Bebek György, a vár a császári udvar fennhatósága alá került, amely a várat várkapitányok közreműködésével igazgatta. Az utolsók egyike volt I. Andrássy Péter, akivel kezdődött a vár Andrássy-családdal összefüggő, közel négy évszázados története.
Már I. Péter is igyekezett a várat megszerezni, de ekkor még továbbra is csak az öröklődő várkapitány státusza volt az övék. 1642-ben szerezte meg örökös tulajdonba II. Mátyás, I. Péter unokája III. Ferdinánd királytól.
Az ezt követő évszázadokban a várat többször bővítették, átalakították, ám ennek ellenére a XIX. század elején III. István özvegyének, Festetich Mária grófnőnek nem nyújtott elég kényelmet, így elköltözött. 1817-ben villámcsapás következtében a vár leégett, ugyan felújították, de csak a legszükségesebb munkákat végezték el rajta. A XX. század elején IV. György gróf és Königsegg von Aulendorf Franciska grófnő fia, Dénes gróf teljesen felújíttatták. 1996-tól a betléri múzeum részeként üzemeltetik.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Azért szörnyü,hogy egy ilyen történelmi vár,más országban van. Nagyon rossz érzés volt.elhagyni ezt a történelmi,helyet.Amiben minden, MAGYAR eredetü,nem szlovák. Nkik még történelmük sincs 1-perc alatt el lehet mondani szlovákia történelmét. PL mondj egy szlovák királyt????

Címkék: Krasznahorka vára | Gömör és Kis-Hont vármegye | vár | IV. Béla | Felvidék |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció