Kárpát-medence útikönyv
Ipari emlékek, építmények > Radarok, műholdvevők
Nyugati Kárpát-medence > Dunántúli-középhegység > Bakonyvidék > BakonyKözépső-Hajag: Hóleopárd kommunikációs állomás - Kárpát-medence útikönyv

Középső-Hajag: Hóleopárd kommunikációs állomás

Középső-Hajag: Hóleopárd kommunikációs állomás

Megközelítése, fekvése:

Az Öreg-Bakony (Magas-Bakony) déli részén, a 646 m magas Középső-Hajag csúcsa közelében találjuk az egykor a szovjet hadsereg által épített, mára már elhagyott és romos állapotú kommunikációs állomást.

Középső-Hajag: Hóleopárd állomás

Megközelíthető Herend felől aszfaltozott úton, Bakonybél irányából murvázott erdei szekérúton (az út végét gyalogos ösvényeken lehet megtenni), valamint Pénzesgyőr felől erdei, többnyire gyalogos utakon.

Az objektumról:

A radarállomás az egykori Varsói Szerződés kommunikációs hálózatának egyik tagja, amelynek kiépítését 1978-ban határozták el, majd 1982-ben kezdték építeni. A hálózat a Szovjetunión kívül Bulgáriára, Magyarországra, Csehszlovákiára, Lengyelországra és a Német Demokratikus Köztársaságra terjedt ki. Fedőneve az orosz "BARSZ" volt, amely hóleopárdot jelent. Magyarországon és Bulgáriában 4-4, Csehszlovákiában és az NDK-ban 3-3, Lengyelországban pedig 7 állomás volt telepítve, melyek közül némelyiket az adott ország, némelyiket pedig a szovjetek üzemeltettek. Magyarországon ennek aránya valószínűleg 2-2 volt, számozásuk 5-tel kezdődött, a hajagi állomás az 504-es sorszámot viselte, és az oroszok működtették.

Középső-Hajag: Hóleopárd állomás

A hálózat működési elve az, hogy kb. 1 kW-os teljesítménnyel, 4-5 GHz-s rádióhullámokat sugároznak a Föld alsó légterébe (troposzféra), amely azt visszaveri és ezt a visszavert jelet egy másik állomás veszi.

Középső-Hajag: Hóleopárd állomás

A Varsói Szerződés megszűnése után az állomások értelmüket vesztették, így vagy őrizetlenül, elhagyatottan állnak,  vagy funkciójukat vesztve de őrzés alatt várják egy befektető érkezését, aki hasznosíthatná őket. A Középső-Hajag állomása az előbbiek közé tartozik, a hegytető lévő bázisra szinte bárki, szabadon bemehet, ennek megfelelően már minden mozdíthatót elvittek, ami pedig ottmaradt az rendkívül rossz, romos állapotban van.

Középső-Hajag: Hóleopárd állomás


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Bakony | Magas-Bakony | Középső-Hajag | Veszprém vármegye | Hóleopárd állomás | Katonai objektum | bázis |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció