Kárpát-medence útikönyv
Dombok, hegyek
Kőszegi-hegység: Írott-kő - Kárpát-medence útikönyv

Kőszegi-hegység: Írott-kő

Kőszegi-hegység: Írott-kő

Megközelítése, fekvése:

A Kőszegi-hegység középső részén található, a mai magyar-osztrák határon. Megközelíteni gylogosan lehet Kőszegről az Országos Kéktúra jelzései mentén 12-13 km-es sétával, valamint Velem felől a PIROS, majd a Dél-Dunántúli KÉK turistajelzéseket követve 5-6 km-es sétával. Gépkocsival a Hörmann-forrásnál található parkolóig juthatunk, ahonnan a KÉK +, illetve az Országos Kéktúra vonalát követve érhetünk fel a csúcshoz.

A hegycsúcsról:

A 883 m magas Írott-kő a Dunántúl legmagasabb pontja. Első említése a XIV. századból származik, ekkor még Fenyőhegyként hívták. A XVII. században a hegycsúcs a Szál-kő elnevezést kapta, mai neve pedig egyes kutatások szerint egy itt állt határkőnek köszönheti. 

Kőszegi-hegység: Kilátás az Írott-kő kilátójából

A határkőn korábban a CBE felirat állt: Confinia Batthyániana Esterhaziana, mely a Batthyány-Eszterházy határt jelölte. Ez a kő a határtól mintegy 40 méterre, osztrák oldalon található.

Kőszegi-hegység: Írott-kő kilátó

A csúcson 1891-ben állították az első, akkor még fából ácsolt kilátót, mely az Árpád kilátó nevet viselte. Ez 1909-ig állt, majd 1913-ban építették az újabb, immár kőből készült kilátót, mely ma is áll. Az 1920-as trianoni döntés óta a magyar-osztrák határ az épületet pont kettészeli, nyugati fele osztrák, keleti fele magyar területen áll.

Kőszegi-hegység: Kilátás az Írott-kő kilátójából

1989-ig a kilátót magyar oldalról nem lehetett látogatni, azonban azót már innen is megközelíthetővé vált. 2003 óta pedig a gyalogos és kerékpáros kirándulók az országhatárt is átléphetik.

Kőszegi-hegység: Kilátás az Írott-kő kilátójából 2007-ben Kőszegi-hegység: Kilátás az Írott-kő kilátójából 2010-ben

A kilátót 2010-ben felújították, ezzel egyidőben az osztrák oldalon egy jelentős területen kivágták a kilátást akadályozó fákat.

Források:

Ismeretterjesztő tábla az Írott-kő tanösvényen


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Kőszegi-hegység | Vas vármegye | Írott-kő | Geschriebenstein | Alpokalja | kilátó |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció