Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Épületek
Kőszeg: Városháza - Kárpát-medence útikönyv

Kőszeg: Városháza

Kőszeg: Városháza

Megközelítése, fekvése:

A kőszegi városháza az Óvárosban, a Jurisics téren található. A Fő tér felől a Hősök kapuja alatt átmenve, illetve északról a vár bejárata előtt elhaladva, gyalogosan közelíthetjük meg.

Az épületről:

Magyarországon egyike azon kevés középületnek, mely funkcióját több évszázada, létrejöttétől a napjainkig megőrizte.

1328 és 1876 között a széles önkormányzati jogokkal rendelkező város helyi kormányzati épületeként funkcionált, Stadthaus, vagy szenátusház néven, majd 1876-tól 1949-ig a polgármesteri hivatalnak adott helyet.

Kőszeg: Városháza

Az épület mai homlokzata az 1710. évi tűzvész utáni helyreállítások során alakult ki. A sávos kialakítású földszintet az emelettől egy övpárkány választja el, melyet a könyöklővel és szemöldökpárkánnyal ellátott ablakok kötnek össze a főpárkánnyal. Felette a homlokzati részt egy nyílásokkal áttört attikafal koronázza, mely mögött védelmi célokat is szolgáló ároktető húzódik.

Az emeleti ablakok közötti felületeken elliptikus falképek láthatók: három címer és két alakos festmény. Ezeket 1712-ben, a szenátus megbízásából egy soproni mester készítette.

Kőszeg: Városháza faliképei Kőszeg: A Városháza faliképei Kőszeg: A Városháza faliképei

A bal oldali legszélső a Jurisics család címere, a harmadik kép a történelmi Magyarország kiscímere, az ötödik pedig Kőszeg régi címere, melyet 1446-ban kapott III. Frigyes német-római császártól. A második és a negyedik falikép későbbi alkotás, ezek 1943-ban és 1944-ben készültek. Eredetileg ezek az osztrák császári címer elemeit ábrázolták, de újra festés után balról a második képen Magyarország Nagyasszonya a gyermek Jézussal, míg a negyedik képen Szent István királyunk látható. Ezeket a képeket a szombathelyi Radnóti Kovács Árpád készítette.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Kőszeg | Városháza | Vas vármegye | épület |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció