Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Templomok
Kőszeg: Szent Jakab templom - Kárpát-medence útikönyv

Kőszeg: Szent Jakab templom

Kőszeg: Szent Jakab templom

Megközelítése, helye:

A Szent Jakab templom Kőszeg központi részén, az Óvárosban található. Megközelíthető a Fő tér felől, a Hősök kapuján átmenve, a Jurisics tér bal oldalán, illetve, észak felől a Jurisics várat balról megkerülve a Rajnis József utcán.

A templomról:

Az 1289-es orstrom idején lerombolt minorita templom helyére emeltette 1403 és 1407 között Garai Miklós nádor a gótikus, Szent Jakab tiszteletére szentelt templomot.

Kőszeg: Szent Jakab templom

Ezt a XVII-XVIII. században részben átépítették barokk stílusban. Ekkor került a főhomlokzat tetejére a tornyot helyettesítő fa harangház. A homlokzatot négy kerek ablak és négy monogramos medallion díszíti, melyek közül a felsőben a jezsuita jelkép, az IHS látható. Az alatta lévő vésett fülkében Szent Jakab apostol szobrát helyezték el.

Kőszeg: Szent Jakab templom

A csúcsíves bejárat timpanonjában Mayer Sándor 1932-ben készített alkotását láthatjuk, mely a világhírű dán szobrász, Bertel Thoorvaldsen Krisztus szobrának másolata.

Kőszeg: Szent Jakab templom

A templom belseje is a barokk és gótikus stílus keveredését mutatja, a középkori szentély ablakai a XV. század második feléből származnak, mint a gótikus pasztofórum, míg a föléje emelt barokk Sanctus torony 1697-ben készült.

Források:

Párbeszéd.com


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Kőszeg | Vas vármegye | templom | Szent Jakab | Jezsuiták |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció